Само 26% от COVID леглата в София са свободни

https://crimesbg.com/regionalni/samo-26-ot-covid-leglata-v-sofiya-sa-svobodni/44582 Crimesbg.com
Само 26% от COVID леглата в София са свободни
 

 


 

В момента имаме само 26% свободни COVID легла за София. Откакто се произвеждат ваксини от всички заболели в столицата едва 13 имунизирани са влезли в болница. Това е достатъчен показател, че ваксините действат. Това обяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA д-р Гергана Николова, член на БЛС.

 

 

 

Според нея трябва поне да спазваме елементарни мерки.

„Дистанция и маска, която да покрива носа и устата, а не да виси като пиратска обеца или като вратовръзка”, уточни лекарят. Тя разказа и за пореден случай на неспазване на мерките.

„Вчера положителен пациент е отишъл на екскурзия с 25 пенсионери. Не се чувствал добре, но въпреки това се е качил на автобуса. Все още не е ясно колко от хората са се заразили. Задавам си въпроса кой разреши 25 души да отидат на екскурзия?”, каза още Николова.

И допълни, че друг много сериозен проблем у нас са неработещите COVID зони.

„Няма достатъчно специалисти. Изпращаме пациентите в тези зони и там има само лаборант, който им прави тест. Няма кой да изпише безплатна терапия, както беше обещано”, коментира общопрактикуващият лекар.

Според учителя Петър Велков скритата заболеваемост е наистина драстична.

„Все повече хора си купуват тестове от аптеката и не влизат в системата. Имаме тотално неспазване на мерките и нисък ваксинационен процес. Това е притеснително. Няма как да се справим с вируса поединично. Покрай сухото ще започне да гори и мокрото.

Имам познати лекари, които изнесоха пандемията на гърба си. Те са отвратени от това, което се случва. Всекидневно умират между 50 и 100 души. Започваме с лека ръка да затриваме населението. През уикенда починаха две деца на 7 и 9 години от коронавирус”, каза още той.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.