САЩ обвиниха бивш талибански командир, подновиха евакуацията на афганистанци

https://crimesbg.com/po-sveta/sasht-obviniha-bivsh-talibanski-komandir-podnoviha-evakuaciyata-na-afganistanci/46585 Crimesbg.com
САЩ обвиниха бивш талибански командир, подновиха евакуацията на афганистанци
 

 


 

 

 

 

 

Бивш талибански командир е обвинен в убийството на американски войници през 2008 г., съобщи правителството на правосъдието на САЩ, предаде Ройтерс.

На Хаджи Наджибула, обвинен по-рано за отвличане на американски журналист през 2008 г., вчера са повдигнати и обвинения за нападение през 2008 г. срещу американски военнослужещи в Афганистан, включително нападения, довели до смъртта на трима американски войници и техния афганистански преводач и до свалянето на американски хеликоптер, посочва правосъдното ведомство в съобщението си, цитирано от БТА.

Прокуратурата в Манхатън посочи, че през 2008 г. Наджибула е бил талибански командир в провинция Вардак, съседна на столицата Кабул. Той е обвинен за талибанско нападение под негово командване срещу американски военен конвой с автоматично оръжие, гранатомети и други експлозиви. По друго обвинение Наджибула ще отговоря и за свалянето на американски хеликоптер с гранатомет. Ако бъде осъден, афганистанецът може да получи доживотен затвор.

През ноември 2021 г. Наджибула не се призна за виновен, изправен пред федерален съд в Манхатън, когато му бяха предявени предишните обвинения. Той беше арестуван в Украйна и прехвърлен в САЩ.

Държавното обвинение не посочи името на отвлечения журналист, но запознат военен източник е казал за Ройтерс, че става дума за Дейвид Роди – бивш кореспондент на Ройтерс и в. „Ню Йорк таймс“, отвлечен от талибаните през 2008 г. Той успява да избяга през 2009 г. Роди, който е носител на „Пулицър“, сега работи за „Нюйоркър“.

Също вчера на онлайн брифинг директорът на Оперативното управление на Транспортното командване (ТРАНСКОМ) на американската армия генерал-майор Кори Мартин съобщи, че американското правителство е възобновило евакуацията на афганистански граждани в САЩ.

Операцията беше временно спряна заради случаи на болни от дребна шарка афганистанци.

На всички, които се евакуират, са направени ваксинации срещу морбили, заушка и рубеола, съобщи генерал-майор Мартин, цитиран от ТАСС.

По данни на в. „Вашингтон пост“, от 17 август в САЩ са евакуирани над 60 000 афганистанци от тези, които са работили с американските войски. Представители на вашингтонската администрация по-рано обявиха, че смятат да приемат в САЩ около 95 000 афганистанци. За целта от американския Конгрес са поискани около 6,45 милиарда долара.

 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.