Сдружение предлага своите 53 рибарски кораба за операцията по спасяването на “Вера Су”

https://crimesbg.com/regionalni/sdruzhenie-predlaga-svoite-53-ribarski-koraba-za-operaciyata-po-spasyavaneto-na-vera-su/45599 Crimesbg.com
Сдружение предлага своите 53 рибарски кораба за операцията по спасяването на “Вера Су”
 

 


 

Сдружение „Черноморски изгрев“ предложи да се включи в операцията по разтоварване и изтегляне на товарния кораб “Вера Су”. В открито писмо до правителството и заинтересованите институции негови представители призоваха за незабавни действия по изтеглянето или разтоварването на заседналия на 20 септември във водите до Камен бряг товарен кораб.

“Собственикът е отговорен за създалата се ситуация, но още по-голяма е отговорността на държавата за предотвратяването на мащабно замърсяване във водите на Черно море. Щетите от подобна криза ще бъдат тежък удар за риболовния ни сектор, но и с катастрофален ефект за цялата ни черноморска акватория. Вредите върху морска екосистема обаче няма да бъдат поправени с каквито и да е декларации за поемане на политическа отговорност в края на следващата седмица”, се казва в писмото.

 

 

 

Сдружението разполага с 53 риболовни кораба с дължина между 12 и 27 метра, които те предлагат, че могат да участват в акцията по разтоварване и изтегляне на заседналия кораб.

Техните опасения са, че липсата на реални действия до края на 27 септември, понеделник, с голяма вероятност ще обезсмисли каквито и да е стъпки впоследствие.

По информация на БНТ водолазният кораб „Хидро 3“ вече е пристигнал до заседналия кораб. Очаква се екипажът му да обезопаси плавателния съд с допълнителни котви, тъй като се очаква от днес времето да се влоши.

Плаващият кран „Антей“ също е тръгнал към мястото на инцидента. Засега не е ясно кога ще пристигне и дали веднага ще започне разтоварването на кораба.

От деня на инцидента – 20 септември, до момента не са предприети никакви действия нито от страна на корабособственика, нито от страна на държавните институции за неговото извеждане от плитчините.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.