Ситуацията с коронавируса на Балканите се влошава

https://crimesbg.com/regionalni/situaciyata-s-koronavirusa-na-balkanite-se-vloshava/46631 Crimesbg.com
Ситуацията с коронавируса на Балканите се влошава
 

 


 

Ситуацията, свързана с разпространението на КОВИД-19 на Балканите, продължава да се влошава, като броят на заразените и смъртните случаи в някои от страните бързо се увеличава, предаде БТА. Интензивните отделения в много болници са пълни. В редица страни се налагат все повече ограничителни мерки. Изключително обезпокоителен е фактът, че коронавирусът се проявява по-тежко при все повече деца.

През изминалите седем дни епидемиологичната ситуация в РУМЪНИЯ сериозно се влоши, като броят на новозаразените дневно надхвърли дори рекордните 15 хиляди. Регистриран бе и абсолютен рекорд на пациентите в тежко състояние, като в момента над 1500 души се намират в интензивни отделения в болниците.

Нивото на заболеваемост от КОВИД-19 в столицата Букурещ, изчислено за 14 дни, достигна 10,31 случая на 1000 души население. Преди месец заболеваемостта от КОВИД-19 в румънската столица бе 1,02 на 1000 души. От седмица в Букурещ носенето на предпазна маска е задължително както на закрито, така и на оживените места на открито.

Спортни събития могат да се организират на закрито и открито само при използване на до 50 процента от максималния капацитет на пространството; кината, театрите, концертните зали също работят с до 50 процента от капацитета си и при спазване на противоепидемичните мерки.

Румънският министър на образованието Сорин Къмпяну съобщи тази седмица, че ще бъдат купени около 70 милиона неинвазивни тестове на базата на слюнка за скрининг на коронавирусната инфекция в училищата. Експерти по обществено здраве и родители обаче искат преминаване към обучение в електронна среда до пристигането на тестовете за ученици и преподаватели. Министърът на образованието заяви, че учебните занимания засега ще се провеждат присъствено независимо от нивото на заболеваемост в населеното място.

От 3 октомври Румъния въведе 14-дневна карантина за влизащите от България, които не са ваксинирани, не са преболедували COVID-19 или нямат PCR тест, съобщи МВнР.

 

 

 

Въпреки бързото темпо на ваксинация в ТУРЦИЯ броят на заразените с новия коронавирус продължава да се увеличава. В страната вече са поставени над 111 милиона дози ваксини против КОВИД-19. Напълно ваксинирани са близо 74 процента от населението. В последните дни обаче броят на заразените в Турция дневно е около 30 000 души.

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа обяви тази седмица, че над 50 процента от заразените с коронавируса в страната са хора на възраст под 30 години. Здравният министър отбеляза, че макар в момента болниците да не са претоварени, трябва много да се внимава и за пореден път отправи призив към неваксинираните граждани да се имунизират. Той съобщи, че най-висока е смъртността от вируса при хората на възраст над 70 години.

Тази седмица в училища в 10 окръга в Турция започна извършване на PCR-тестове на ученици на случаен принцип с цел установяване на безсимптомни случаи на КОВИД-19.

Междувременно Турция се готви да задейства зимен план за борба с пандемията от коронавирус. Важна стъпка в този план ще е насърчаването на ваксинацията с турската ваксина Турковак, която се очаква да влезе в масова употреба от ноември или декември. Друга част от плана предвижда евентуално въвеждане на ваксинационна карта вместо сегашния HES-код за влизане в ресторанти, кафенета, молове и др.

Локални ограничения срещу разпространението на КОВИД-19 влязоха в сила от 1 октомври в много региони на Северна и Централна ГЪРЦИЯ. В червената зона на епидемиологичната карта на Гърция бяха включени областните единици Лариса, Халкидики, Килкис и Солун, като в тези зони делът на ваксинираните е сравнително нисък. В тези региони е забранено движението на гражданите от 1 ч. през нощта до 6 ч. сутринта, освен по работа или по спешна здравословна необходимост. Забранена е и музиката в заведенията.

Удължени бяха и локалните мерки в областните единици Пиерия, Иматия, Пела, Кавала, Кастория, Ксанти и Драма. Властите алармираха за обезпокоително увеличаване на случаите сред децата.

Общият брой на жертвите на КОВИД-19 в страната превиши прага от 15 000. Интензивните отделения в някои градове са пълни.

Същевременно тази седмица започна поетапното отваряне на университетите в страната, но притесненията за работата им не са големи, тъй като голяма част от преподавателския състав и студентите са ваксинирани.

В сряда министърът на здравеопазването на Гърция Танос Плеврис заяви, че ваксинираните жители ще могат да се движат без ограничения, дори и в районите в „червената“ зона на разпространение на коронавируса.

Около 6,2 млн. от 11-милионното население на Гърция са завършили ваксинационния си цикъл.

Министърът на здравеопазването на РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ Венко Филипче съобщи тази седмица, че трета доза „Пфайзер“ ще бъде препоръчана за всички граждани, без оглед на възрастта и наличието на хронични заболявания.

Над 44 процента от пълнолетното население в страната е напълно ваксинирано. Общо 53 процента от гражданите над 40-годишна възраст са ваксинирани, а 33 процента от хората на възраст 18-39 години са получили поне една доза ваксина.

Република Северна Македония засега не планира въвеждането на нови антиковид мерки поради намаляване на броя хоспитализирани и липсата на натоварване в болниците. Според министъра на здравеопазването положението със заразата от КОВИД-19 сега е стабилно, тъй като от известно време има почти идентичен брой нови случаи – между 450 и 500 дневно.

От следващата седмица хиляди ученици ще бъдат тествани за наличие на КОВИД-19, за да се получат данни за разпространението на вируса в училищата.

От началото на пандемията в СЪРБИЯ са регистрирани около 975 000 случая на КОВИД-19. Досега от коронавирус са починали близо 8500 души.

В последните дни броят на заразените дневно е между 5000 и 7000 души.

Вчера сръбският министър за иновациите и технологичното развитие Ненад Попович съобщи, че Сърбия е произвела 1,4 милиона дози ваксини „Спутник V“ по руска технология. Той добави, че до края на годината ще бъдат произведени четири милиона дози.

Продължава да се увеличава броят на новозаразените с коронавируса в ХЪРВАТИЯ. Досега в страната са регистрирани близо 414 хиляди случая, 8730 души са починали. В Хърватия са поставени общо 3,46 милиона дози ваксини срещу коронавирус, 42,5 процента от населението е напълно ваксинирано.

ЧЕРНА ГОРА е една от малкото страни на Балканския полуостров, в която през последните седмици случаите на коронавирус намаляват. Според данни, публикувани от агенция Ройтерс, средният брой на заразените с вируса дневно е 392-ма души.

Около 35 процента от населението е напълно ваксинирано.

Относително нормална в момента е ситуацията във връзка с разпространението на КОВИД-19 в АЛБАНИЯ, където в последните седмици се регистрират средно по 513 нови случая. Досега в страната са регистрирани 173 723 случая на коронавирус, общо 2746 души са загубили битката с вируса. Поставени са около 1,8 милиона дози ваксини.

Положителна тенденция по отношение на намаляването на разпространението на коронавируса се наблюдава през последните седмици и на остров КИПЪР. На 6 октомври бе съобщено само за един смъртен случай на заразен с КОВИД-19 пациент, а в същия ден положителните тестове в страната са били сто.

Актуалните данни показват, че от началото на пандемията от КОВИД-19 са починали 557 души, а положителните тестове са близо 121 хиляди.

В страната досега са поставени 1,17 милиона дози ваксини.

 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.