Скулпторът Живко Седларски избра Бургас пред Париж, за да открие изложба

https://crimesbg.com/regionalni/skulptorat-zhivko-sedlarski-izbra-burgas-pred-parizh-za-da-otkrie-izlozhba/44809 Crimesbg.com
Скулпторът Живко Седларски избра Бургас пред Париж, за да открие изложба



Докато представят негова статуя край Дисниленд,  той реди в България най-новите си творби

Световноизвестният скулптор Живко Седларски предпочете Бургас пред Париж, за да открие своя изложба, представяйки най-новата си муза „Пепеляшка”. Авторът пропуска официалното откриване на своя скулптура в долината на река Марна, Париж, край Дисниледн, за да организира изложбата си в Бургас.



ОФициалното откриване на двуметровата статуя „Дева М“ в долината на р.Марна се състояло на 18 септември, но по това време Седларски вече подготвял изложба в родината си.

На 23 септември ценители на изкуството ще могат да се насладят на една изискана експозиция, събрала най-новите творби на скулптора.

Популярният в цял свят българин, който е родом от малкия град Елхово, но от 30 години живее и работи във Франция, остава верен на стила си и е подготвил впечатляващи творби от неръждаема стомана.

Това е трета изложба за Седларски в морския град от 2014 г., припомнят запознати с работата му. В новата изложба са включени малки пластики, както и рисунки, които „документират“ подготовката и творческия процес на художника.

„Бургас е любимият ми град. Когато пристигна в България, винаги идвам тук, защото имам роднини и много приятели“, казва Седларски. На въпрос защо „Пепеляшка”, Живко отговоря: „Изложбата е вдъхновена от едноименна скулптура. Когато видях парчето желязо, то бе много корозирало.

Помислих си, че тези дупки трябва да се видят, да се представят така – това е раздърпаната, овехтяла Пепеляшка, още преди феята да дойде. Но същевременно с това тя е изящна, красива и забележителна. Пепеляшка е жената, запазила естествената си красота. Посланието е, че трябва да се справяме сами, да не чакаме някой друг да ни помогне”.

Изложбата ще се открие с вернисаж от 17.00 до 19.30 часа тази вечер в галерия „Неси” и ще може да се разгледа до 12 октомври.

Произведенията на Седларски се превръщат в истинска сензация в паркове, замъци, музеи и галерии. Освен във Франция, негови творби има в Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни по света.

Популярен е с монументалните си скулптури на женски фигури в „Рокли“. Автор е на релефа на поета Христо Ботев на фасадата на Българския Културен Институт в Париж. През 2019 . в Монте Карло произведения на българския автор бяха показани заедно с творби на великите художници на Ренесанса – Рубенс, Тинторето и Тиеполо.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.