След COVID-19 Китай отприщва и световна финансова криза

https://crimesbg.com/po-sveta/sled-covid-19-kitay-otprishtva-i-svetovna-finansova-kriza/44713 Crimesbg.com
След COVID-19 Китай отприщва и световна финансова криза
 

 


 

Макар и косвено, вероятно това ще засегне и България

 

 

 

Светът тепърва е изправен пред голяма финансова криза, наподобяваща размерите на срива през 2008 г. А ролята на американската инвестиционна банка Lehman Brothers този път ще изиграе китайският строителен гигант “Евъргранде”, предупреждават световните анализатори.

 
След COVID-19 Китай отприщва и световна финансова криза

“Евъргранде” е вторият по продажби строителен предприемач в Китай и има с над 1300 проекта в повече от 280 китайски града. В него работят 200 хил. служители, но непряко той

 

създава над

 

3,8 млн. работни

 

места всяка

 

година

 

Концернът обаче е изправен пред фалит заради дългова криза, което ще доведе до огромни последици, излизащи далеч извън границите на Китай.

 

Притесненията около “Евръгранде” вече започнаха да оказват влияние върху световните пазари. Тази седмица започна със силни спадове на основните индекси на водещите фондови борси в Европа, както и на Уолстрийт.

 

В момента компанията има дългове от 305 млрд. щатски долара и огромни затруднения да ги изплати. Тя вече на два пъти предупреди инвеститорите, че може да спре да плаща задълженията си. Проблемът е, че в момента притокът на средства е ограничен, тъй като в последните години на китайските строителни компании бяха наложени ограничения за поемане на дълг и купуване на земя, за да се намалят финансовите рискове.

 

Въпреки усилията на “Евъргранде” да намали дълговете си, тя все още има забавени плащания към доставчици и лихви по кредити. Този проблем срещат и други строителни компании, а регулаторите засега не смятат да се отказват от реформите на имотния пазар.

 

Това доведе до срив на акциите на “Евъргранде”, които поевтиняха с около 90% за 15 месеца. В същото време книжата ѝ са включени в борсовите индекси в цяла Азия, така че

 

фалитът ѝ би

 

засегнал банки,

 

доставчици,

 

купувачи на

 

жилища и

 

инвеститори

 

Въпреки че анализаторите все още се въздържат да правят сравнения с кризата от 2008 г., предизвикана от Lehman Brothers, и дори се опитват да успокоят, че това няма да се случи, инвеститорите имат тези опасения.

 

“Най-непосредственото притеснение е повече за имотен срив, отколкото за финансова криза в стила на Lehman. Продажба “на пожар” на “Евъргранде” може да срине цените, предизвиквайки фалит на задлъжнели строителни компании, а това може да осакати сектора, съставляващ една четвърт от китайската икономика.

 

Lehman беше много различен, тъй като засегна финансовата система, замразявайки дейности”, казва анализаторът Патрик Перет-Грийн.

 

Макар и косвено, има голяма вероятност фалитът да засегне и България. През последните години износът на България за тази страна се увеличава с по двайсетина процента годишно и за последните 12 месеца достигна 2,5 млрд. лв., като съществена част от него е износът на скрап.

 

Вариант е правителството да се намеси и да помогне на “Евъргранде”, но засега няма изгледи за това. Китайската централна банка вече увеличи вливането на краткосрочни парични средства във финансовата система. А в сряда компанията съобщи, че планира да изплати лихвите по местните облигации на следващия ден, което малко успокои ситуацията.
 

 
 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.