Социалдемократите печелят в Германия, изпревариха консерваторите на Меркел

https://crimesbg.com/po-sveta/socialdemokratite-pechelyat-v-germaniya-izprevariha-konservatorite-na-merkel/45568 Crimesbg.com
Социалдемократите печелят в Германия, изпревариха консерваторите на Меркел
 

 


 

Депутатското място на Меркел беше спечелено от кандидат на социалдемократите

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) печели изборите за Бундестаг, изпреварвайки консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА, като се позова на данни, публикувани на уебсайта на федералната избирателна комисия след преброяване на всички гласове.

 

 

 

ГСДП получава 25,7 процента от гласовете, което е най-добрият й резултат от години.

Блокът на Меркел, съставен от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), събира 24,1 процента, което е най-лошият му резултат, предава БТА.

Зелените са на трето място с 14,8 процента – най-доброто им изборно представяне.

Свободната демократическа партия получава 11,5 процента, отбелязвайки увеличение на своята подкрепа в сравнение с предишните избори.

Партията „Алтернатива за Германия“ пада до пето място с 10,3 процента.

Партията „Левите“ получава 4,9 процента, отбелязвайки спад в своята подкрепа.

Депутатското място на германския канцлер Ангела Меркел беше спечелено от кандидат на социалдемократите за първи път от 1990 г., предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Прекият депутатски мандат, който Меркел държеше в своя избирателен район в провинция Мекленбург-Предна Померания, беше спечелен от Анна Касауцки от съперническата Германска социалдемократическа партия (ГСДП).

Кандидатът на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел за този мандат Георг Гюнтер се нареди на второ място.

В германската избирателна система избирателите имат два гласа: първият е за кандидат по техен избор в избирателния им район; вторият е за предпочитаната от тях партия.

Меркел беше избрана в германския парламент с пряк мандат от този избирателен район за първи път през 1990 г. и оттогава го печелеше на всички следващи избори. Тя не се кандидатира на сегашните избори.

Загубата на този мандат е още един удар за християндемократите, които претърпяха поражение на вчерашните парламентарни избори.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.