Стотици евакуирани след изригване на вулкан в Ла Палма (ВИДЕО)

https://crimesbg.com/po-sveta/stotici-evakuirani-sled-izrigvane-na-vulkan-v-la-palma-video/46758 Crimesbg.com
Стотици евакуирани след изригване на вулкан в Ла Палма (ВИДЕО)
 

 


 

На над 700 жители на испанския остров Ла Палма днес бе разпоредено да се евакуират, след като поток от огненочервена лава, бълвана от вулкана Кумбре Виеха, започна да се спуска към техния жилищен квартал, предадоха Ройтерс и ДПА, съобщи БТА.

На между 700 и 800 местни жители бе разпоредено да се съберат на предварително определено място заедно с домашните си любимци и с личните си вещи до 19.00 ч. местно време, съобщиха в Туитър спешните служби.

 

 

 

Според обстоятелствата хората евентуално ще могат да се върнат в домовете си, съпроводени от служители на спешните служби, за да спасят още покъщнина през следващите дни.

Досега на близо 6000 души се е наложило да напуснат домовете си. Повечето са приютени от приятели или роднини в други части на острова, или са отседнали в хотели.

Само часове преди издаването на заповедта за евакуация в същия район беше вдигнат вечерният час, засягащ близо 3000 души.

„Искаме да вземем документите и други неща, защото целият ни живот е минал в тази къща и не можем да съберем придобитото за 30 години само за пет минути“, каза 50-годишният испанец Енрике, собственик на къща в района.

„Длъжни сме да евакуираме още един район. Лавата се спуска бавно. Хората би трябвало да имат време да съберат документите си, личните си вещи и ценности“, каза Мигел Анхел Моркуенде, технически директор на службата за реакция при вулканични изригвания на Канарските острови.

Летището в Ла Палма остана отворено, но днес бяха отменени 11 полета, като имаше и закъснения, съобщи операторът на аеропорта „Аена“.

 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.