С тържествена света литургия започнаха тържествата за 113 г. независима България (Снимки, видео)

https://crimesbg.com/regionalni/s-tarzhestvena-sveta-liturgiya-zapochnaha-tarzhestvata-za-113-g-nezavisima-balgariya-snimki-video/44592 Crimesbg.com
С тържествена света литургия започнаха тържествата за 113 г. независима България (Снимки, видео)
 

 


 

С тържествена света литургия, отслужена от митрополит Григорий в историческата църква „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново, започнаха тържествата за 113-ата годишнина от обявяване Независимостта на България.

 

 

 

Кметът Даниел Панов и ограничен кръг официални лица заради Ковид мерките поднесоха цветя на гроба на цар Калоян, а актьори от търновския театър пресъздадоха историческия акт по прочитане на манифеста от цар Фердинанд.

В 10,30 ч в честванията ще се включи президентът Радев. Тогава на царския дворец на Царевец с военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме. Румен Радев ще произнесе слово.

По-късно ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на независимостта в крепостта на българските царе. Заради пандемията тази година няма да има ученическо шествие. Музиканти под пагон, участници в Международния фестивал на военните оркестри, ще направят дефилир до паметника „Майка България“, където също ще бъдат поднесени цветя на признателност.

Противоепидемичните мерки отмениха и тържествената заря проверка. Вечерта ще бъде показано шоуто „Царевград Търново – звук и светлина“, което премиерът Стефан Янев ще наблюдава от площада пред Царевец.

 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.