С 245 хил.лв. обновяват COVID сектора на белодробната болница в Търново

https://crimesbg.com/regionalni/s-245-hillv-obnovyavat-covid-sektora-na-belodrobnata-bolnica-v-tarnovo/46436 Crimesbg.com
С 245 хил.лв. обновяват COVID сектора на белодробната болница в Търново



Община Велико Търново иска помощ от 245 хил.лв. по процедурата „Мерки за справяне с пандемията“ за обновяване на COVID отделението на общинската белодробна болница. Съгласие за кандидатстване за средствата дадоха общинските съветници на онлайн сесия.

„Covid отделението е за 27 пациенти. Нужни са инфраструктурни ремонти като монтиране на асансьор до втория етаж, където е отделението, трябва да се подобрят условията“, посочи болничният управител д-р Стела Денчева.

В белодробната болница „Д-р Трейман“, която обслужва Великотърновска и Габровска област по отношение на болните от туберкулоза, работа започва още един медик, с което новопривлечените лекари в четвъртата вълна стават петима, похвали се д-р Денчева.

Преди дни шефката на лечебницата обяви до 4000 лв. заплата и общинско жилище, за да привлече медици. Заради страх от COVID лекарите напуснаха и болницата беше останала само с двама специалисти. Грозеше я затваряне заради липса на кадри. Подходът се оказа успешен и четирима лекари вече са сключили основни трудови договори с болницата на хълма Света гора. Това решава проблема наполовина, защото има нужда от още 4 специалисти.

„Четирима започнаха и то с възможност да работят за по-дълго време за разлика от предишни времена, когато идваха само да помагат на допълнителни договори. Още един се включва от следващата седмица. Те са току що завършили. Започна и един по-възрастен колега със специалност по вътрешни болести – д-р Сергев, което означава, че ще подкрепи работата в малко по-различен аспект“, разказа д-р Денчева.

33-годишният д-р Александър Милошев от Цариброд в Сърбия е сред новите попълнения в Белодробната болница. Той е от българската диаспора и има българско гражданство. „Търсех работа в Пловдив, защото брат ми учеше там, но не успях. Излезе тази обява за работа в Белодробната болница във Велико Търново и просто се явих“, разказва д-р Милошев.

Не се притеснява да обгрижва COVID болни. Казва, че имат всички предпазни средства за работа, за да запазят собственото си здраве. Ваксиниран е, а и в Събрия работил в спешно отделение „Нямам намерение да си тръгвам, харесвам Търново, така че тук ще бъда“, казва Александър. Ще специализира пулмология. Именно възможността незабавно да започне специализация е една от главните причини да избере работното си място.

28-годишният Мартин Стефанов от Варна е завършил преди седмица и вече дава дежурства в COVID сектора. Казва, че искал да работи в Шумен или Велико Търново и не се поколебал, щом видял обявата във фейсбук.

„Уговорихме се с д-р Денчева веднага, щом положа изпитите си успешно, да започна работа. Екипът е чудесен, колегите са много готини, свежи са, всичко си върви по план“, разказва младият лекар.

Д-р Стефанов е работил около година в спешен кабинет като санитар, но има пряк поглед към ситуацията и ковидните болни. Не се страхува да се среща ежедневно със заразата, макар че не се е ваксинирал и не е боледувал досега. Правил си е всякакви видове тестове, ако има някои от симптомите на вируса, затова е категоричен, че все още няма антитела и не е прекарал инфекцията.

Мартин живее само с баба си, но тя го подкрепила, когато и съобщил решението си. „Беше тъжна, защото все пак ще бъда в друг град, няма да съм при нея, но застана зад гърба ми“, казва 28-годишният лекар.

Плановете му, да работи в белодробната болница, са дългосрочни. Пък и вече е влюбен в старата столица и няма как да е иначе. Предоставеното му общинско жилище е на живописната улица „Гурко“. „Буквално се събуждаш, виждаш Стамболовия мост и прекрасна природна картина, няма как да не те тонизира“, обяснява д-р Стефанов.

Веднага щом дипломата му бъде готова, ще започне специализация. Казва, че белодробните заболявания са били в списъка на интересите му.

Третият от младите попълнения е д-р Малаков от Стара Загора. „Веднага се почувства облекчение в работата, което я прави по-привлекателна, а и пациентите са доволни“, каза д-р Денчева. Шефката на белодробната болница разкри, че е водила разговор и с пулмолог, който обаче има възможност да стане част от екипа на по-късен етап.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.