Татяна Жилова: Изборът на нови членове на ВСС е безсмислена процедура

https://crimesbg.com/regionalni/tatyana-zhilova-izborat-na-novi-chlenove-na-vss-e-bezsmislena-procedura/46630 Crimesbg.com
Татяна Жилова: Изборът на нови членове на ВСС е безсмислена процедура
 

 


 

 

Хипотетично в колегията могат да влязат членове, които не се ползват с доверието на съдиите

 

 

 

Предстои избор на двама членове на Висшия съдебен съвет на мястото на подалите оставка Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова. На 9 и 16 октомври, в две последователни съботи, ще се проведе Общото събрание на съдиите, което трябва да излъчи двете кандидатури.

„Ние призоваваме колегите да не упражняват правото си на глас, за да не участват в една формална и безсмислена процедура по попълване на състава на Висшия съдебен съвет“, заяви пред БНР новият председател на Съюза на съдиите Татяна Жилова.

На практика при избор между двама кандидати, които кандидатстват за две места, няма реална възможност съдиите да гласуват против единия от тях или да предпочетат само единия, поясни тя.

„Дори да са гласували за един кандидат, автоматично ще бъде избран и другият, вторият кандидат.“

Това е безсмислена процедура, смята Татяна Жилова. По думите й има хипотетична възможност съдийската колегия да бъде попълнена с членове, които не се ползват с доверието на съдиите.

Според Жилова изборът на нов председател на Върховния касационен съд няма да бъде легитимен, защото „по начало този ВСС е делегитимиран и няма моралното основание оттук нататък да провежда такъв избор“.

 



/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.