Транспортният министър за акцията със заседналия кораб: Престъпна безотговорност

https://crimesbg.com/regionalni/transportniyat-ministar-za-akciyata-sas-zasednaliya-korab-prestapna-bezotgovornost/45877 Crimesbg.com
Транспортният министър за акцията със заседналия кораб: Престъпна безотговорност
 

 


 

Министърът на транспорта Христо Алексиев провери на място акцията по изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“.

Престъпна безотговорност години назад във времето – така министърът коментира действията по акцията до момента.

 

 

 

Той обясни, че в закона е ясно записано, че държавата трябва да има отговорност и ресурсна обезпеченост при такива случаи, предава БНТ.

Отново сме в ситуация за определени дни ние да правим нещо, което с години не е свършено, категоричен е министърът.

Той допълни, че очаква на място да пристигне директорът на „Морска администрация“.

Учудващо за мен, „Морска администрация“ е дала прекалено много време на корабособственика да реагира, затова с моя мобилизирахме всички налични ресурси не само в държавата, но и в частните компании. Никой нищо не е свършил години назад и сега ние като екшън герои трябва да решаваме тази ситуация и ще я решим, категоричен е транспортният министър.

Алексиев обясни, че е говорил лично с най-добрата фирма в света „Салвиш“ за спасяване на кораби, която е спасявала „Курск“. В момента се подготвя план за спасяване на кораба, тоест наложи се с лични контакти да реагираме, каза още министърът.

Ще проверя кой е спал по веригата и не си е свършил работата и ще бъда абсолютно безкомпромисен. Лично аз поемам случая, поясни Алексиев като заяви, че ще има и уволнения.

Току що проведох разговор с Военноморските сили – има едни 4-тонни котви, които могат да укрепят кораба за да не разбие от силните вълни. Притеснявам се и за екипажа, сега ще коментираме дали е безопасно те да останат на кораба, допълни Алексиев.

Забелязваме нерегламентирани контакти и действия от страна на администрацията и затова ще потърсим отговорност, категоричен е той.

По-рано тази сутрин започнаха опитите по изтеглянето на кораба. Към обяд два катера от Варненското пристанище опитаха да издърпат кораба на заден ход.

Беше изтеглен и специалният кран, който прехвърли азотните торове от кораба на специална баржа.

Повреда в една от машините спря операцията по прехвърляне на торовете. Появи се видео в социалните мрежи, на което се вижда как греблото, което пренася азотната тор, буквално я изсипва в морето.

На специалната баржа бяха натоварени около 200 тона азотни торове. Баржата се отправи към пристанище Варна в изключително лоши метеорологични условия. Когато достигнат, азотните торове ще бъдат задържани, докато турският корабособственик не плати сумата, която държавата е похарчила, за да спаси кораба му.

От „Вера Су“ са извадени също около 8000 литра гориво и отпадни води.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.