Турска „коктейлна“ ваксина срещу Ковид дава надежда за борбата с мутациите

https://crimesbg.com/regionalni/turska-kokteylna-vaksina-sreshtu-kovid-dava-nadezhda-za-borbata-s-mutaciite/46045 Crimesbg.com
Турска „коктейлна“ ваксина срещу Ковид дава надежда за борбата с мутациите
 

 


 

„Коктейлна“ ваксина срещу КОВИД-19, разработвана в Турция, е достигнала до етап изследване върху хора, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ваксината, произвеждана от листата на растението Nicotiana Benthamiana, родственик на тютюна, има за цел да въздейства както върху спайк протеина, така и върху нуклеокапсидния протеин, обяснява проф. Тарлан Мамедов от Средиземноморския университет в Анталия. Екипът на Мамедов вече над година и половина работи по препарата, предава БТА.

 

 

 

По думите му от килограм от растението ще може да бъдат произведени приблизително 5000 дози ваксина, като тя ще е безопасна за приложение и върху деца.

Мамедов посочи, че досега в света няма аналог на ваксина като тази, която да въздейства и на нуклеокапсидния протеин освен на шипчестия или т.нар. спайк протеин. По думите му по тази причина препаратът поражда надежда за успех и в борбата срещу мутациите на вируса.

„Целта ни е нашата ваксина да произвежда две антитела в организма, това е и причината да я наречем „коктейлна“. В този смисъл ваксината осигурява двойна защита“, каза той.

Растението, от което се произвежда потенциалната ваксина, може да бъде отглеждано и безпочвено в големи количества.

„Според мен нашата ваксина е най-сигурната ваксина, защото е на протеинова основа. Не смятам, че ще възникне проблем“, каза още ученият.

Турция работи същевременно и по още няколко вида ваксини срещу коронавируса, като в най-напреднал етап е инактивната ваксина Турковак, която се очаква да бъде въведена в масова употреба до края на годината. Отделно в страната се разработва и иновативна ваксина на базата на вирусоподобни частици /virus-like particles, VLP/.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.