Унгария обвинява Украйна в намеса във вътрешните й работи по повод подписването на газов договор с Русия

https://crimesbg.com/po-sveta/ungariya-obvinyava-ukrayna-v-namesa-vav-vatreshnite-y-raboti-po-povod-podpisvaneto-na-gazov-dogovor-s-rusiya/45726 Crimesbg.com
Унгария обвинява Украйна в намеса във вътрешните й работи по повод подписването на газов договор с Русия
 

 


 

Унгария обвини днес Украйна в намеса във вътрешните й работи, след като Киев разкритикува Будапеща заради подписването на нов, 15-годишен договор за доставка на природен газ с руската компания „Газпром“, предаде Ройтерс.

Украйна, която може да изгуби милиони от транзитни такси, излезе с изявление, в което се казва, че договорът за газови доставки на Унгария е „чисто политическо, икономическо необосновано решение“ и уврежда украинско-унгарските отношения, предаде БТА.

 

 

 

От своя страна, унгарският външен министър Петер Сиярто заяви на пресконференция, че Украйна се меси във вътрешните работи на страната му.

„(Европейската) консумация на газ няма да намалее и ролята на „Газпром“ също няма да намалее“, каза Сиярто, след като шефовете на „Газпром“ и на унгарската енергийна компания МВМ (MVM) подписаха сделката.

„За Унгария енергийната осигуреност е въпрос на сигурност, суверенитет и икономика, а не на политика“, каза министърът и добави: „Не можеш да отопляваш домовете с политически декларации“.

Русия, която доставяше природен газ основно през Украйна, диверсифицира експортните маршрути, изграждайки газопроводите „Северен поток-2“ по дъното на Балтийско море към Германия и „Турски поток“ по дъното на Черно море към Турция.

Според клаузите на споразумението, финализирано с Унгария в края на август и влизащо в сила от 1 октомври, „Газпром“ ще доставя 4,5 млрд куб. м газ на Украйна годишно по два маршрута: 3,5 млрд. куб. м през Сърбия и 1 млрд. куб. м през Австрия.

В изявлението на украинското външно министерство се изтъква едновременно, че споразумението е политическо, и че то ще има значително отражение върху енергийната сигурност на Украйна и Европа. В изявлението се посочва още, че Киев възнамерява да сезира Европейската комисия по въпроса, дали споразумението отговоря на европейското право в областта на енергетиката. 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.