Фестивалът „Пиеро“ е единадесети куклен театър за възрастни

https://crimesbg.com/regionalni/festivalat-piero-e-edinadeseti-kuklen-teatar-za-vazrastni/45937 Crimesbg.com
Фестивалът „Пиеро“ е единадесети куклен театър за възрастни
 

 


 

Отвари врати 11-то издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“, отличен от Европейската фестивална асоциация с Европейски лейбъл за значимост и иновативност (2019-2020).

В рамките на 6 дни фестивалът събра 350 участници от цяла България и света. Десетки бяха съпътстващите събития – концерти, изложби, премиери на книги, панорамата на българската анимация.

 

 

 

23 заглавия на най-добрите български куклени трупи и международни участници от Италия, Испания, САЩ, Сърбия, Полша и Япония

По специална покана на „Пиеро“ България за първи път ни посети японският театър НО, обявен от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.

11 заглавия се съревноваха в основната конкурсна програма, а 7-членно международно жури определи носителите в категории: най-добър спектакъл, водеща мъжка и женска роля, музика, сценография и нови форми.

Голямата награда за принос в куклено-театралното изкуство се присъжда на проф. Валентин Стоянов, предвидена е и награда на младата публика. НАТФИЗ ще бъде представен от възпитаниците на проф. Жени Пашова с „Кръговрат“. Спектакълът се роди в края на отминалия сезон, сред овациите на фестивалната публика на „Малък сезон“ в СФУМАТО. Преди седмица беше представен на Международния фестивал – „Виа Понтика“ в Балчик, а след Ст. Загора, ще се отправи към Международния куклен фестивал в Баня Лука.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.