Финансовата комисия одобри поскъпването на билета за градския транспорт във Варна

https://crimesbg.com/regionalni/finansovata-komisiya-odobri-poskapvaneto-na-bileta-za-gradskiya-transport-vav-varna/44918 Crimesbg.com
Финансовата комисия одобри поскъпването на билета за градския транспорт във Варна
 

 


 

Комисията по финанси и бюджет към Общинския съвет одобри новите цени на билетите и картите за пътуване в градския транспорт на Варна. Ако промените получат одобрението и на местния парламент, жителите на града ще пътуват с по-евтини месечни карти, но с по-скъпи еднократни хартиени билети.

“Целта е да се стимулира използването на абонаментни карти, а билети да се купуват от машините в превозните средства само в краен случай. Към момента 95% от приходите са от еднократни билети“, заяви пред съветниците инж. Младен Иванов, изпълняващ длъжността директор на ОП „Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение“ /ТАСРУД/.

 

 

 

Цената на билета, купен от машина на спирка, се повишава на 1,50 лв. Закупените в самите превозни средства билети ще струват по 2 лева. При покупка на превозен документ през интернет сайт или мобилно приложение цената ще е 1,20 лв. Еднократното пътуване с предплатена карта остава 1 лв.

Въвеждат се персонализирани карти за постоянно пътуващите граждани, които ще се по-евтини от досегашните. Едномесечна карта за всички линии ще е 40 лв., a за три месеца – 110 лв. Ще се предлагат и неперсонализирани карти, както досега, като те ще са малко по-скъпи от поименните документи за пътуване.

Друга промяна е, че цените на всички карти в общината се изравняват. Т.е. абонаментните превозни документи до варненските села и курорти стават на цената на градската карта. „Това означава, че хората от Константиново и Каменар примерно няма да си купуват веднъж карта до Варна и втори път – за пътуване из самия град, а ще ползват една карта“, поясни инж. Иванов.

Цените на пенсионерските карти остават без промяна. На досегашните цени ще бъдат и ученическите карти, като новото при тях е, че те ще важат от дата до дата.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.