Шницели от глиган

https://crimesbg.com/regionalni/shniceli-ot-gligan/45990 Crimesbg.com
Шницели от глиган
 

 


 

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас – известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

 

 

 

Изпращайте рецептите си на

адреси [email protected]

и [email protected]

За въпроси – тел. 942 25 31.

 

КОЙ ГОТВИ 

“Откри се сезонът на лов на едър дивеч и ви предлагам една рецепта за шницели от глиган. Месото е сходно с телешкото. Задължително е предварителното му мариноване. То става по два начина – в прясно мляко и в смес от вино и подправки”, пише ни Пепа Стоева.

 

ПРОДУКТИ 

За маринатата: прясно мляко или 150 мл червено вино, 150 мл вода, зърно счукан бахар, дафинов лист, срязана на 4 глава лук и голяма щипка сушена целина

около 1,5 кг месо от глиган, мариновано и добре подсушено, 1 ч.ч. брашно,1 ч.ч. галета, 3 яйца, сол и черен пипер, по 3-4 с.л. олио и масло + още бучка масло за сервиране

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Нарязваме месото на шницели. Мариноваме ги по два начина. Първият – в прясно мляко за 24 часа. Вторият е, като кипнем виното, водата и изброените съставки. Оставяме ги да се охладят и потапяме в тях шницелите. Слагаме ги в хладилник за 12 часа. Независимо кой начин сме избрали, накрая подсушаваме много добре месото.

Подготвяме три купи. Първата пълним с брашното, втората – с разбитите яйца и с щипка сол, а третата – с галета. Начукваме шницелите между два листа фолио, за да добият дебелина около 3 мм. Подправяме ги на вкус със сол и черен пипер и от двете страни. Овалваме ги в брашното, като изтупваме излишното.

Потапяме ги в разбитите яйца и веднага след това – в галетата. Нареждаме ги върху фолио или хартия за печене. Когато всички са готови, започваме пърженето.

Загряваме маслото и олиото. Пържим шницелите от двете страни до златисто. Изваждаме ги върху кухненска хартия, за да се отцедят. Върху горната страна на шницела поставяме тънка филия масло. Сервираме ги по желание с резен лимон и картофи.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.