3 пъти по-малко секции позволи Германия, Лондон пита защо не гласуваме по пощата

Тройно по-малко секции за вота на 14 ноември спрямо тези на 11 юли разреши Германия за живеещите на нейна територия българи. Извън посолства и консулства могат да се разкрият 40 секции, съобщиха от българското Министерство на външните работи.

На вота през юли в Германия отвориха най-много секции зад граница – 117. Не е ясно защо Берлин е решил да намали броя им.

Дали не е възможно българите във Великобритания, една от най-активните на избори общности зад граница, да гласуват електронно или по пощата, попитали пък от британското правителство, казаха още от Външно. Лондон все пак е разрешил разкриването на секции за гласуване, но при спазване на противоепидемични мерки.

12 външни IT специалисти, които да могат да дописват и надграждат софтуера на машините за вота, търси ЦИК. На вчерашното си заседание комисията прие да се сключат договори с трима, които вече са изпратили CV-та, и един препоръчан на комисията – Ясен Ганев. Те ще са задължени да пазят тайна.

Вчера бе и първият ден, в който партиите, коалициите и инициативните комитети можеха да се регистрират за президентските и парламентарните избори на 14 ноември. До края на деня обаче никой не внесе документи.

За всеки вид избор в ЦИК трябва да се внесе депозит от 2500 лв. Тоест общо 5000 лв., ако формацията участва и на двата избора. Към документите трябва да се включат и минимум 2500 подписа на пълнолетни граждани, които подкрепят регистрацията. Те обаче са общи и за двата вота. Крайният срок за това е 29 септември.

Коментарите са изключени