Докъде я докарахме?! Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ври от скандални личности

https://crimesbg.com/analizi/dokade-ya-dokarahme-komisiyata-po-vatreshna-sigurnost-i-obshtestven-red-vri-ot-skandalni-lichnosti/46870 Crimesbg.com
Докъде я докарахме?! Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ври от скандални личности
Народните представители от новоизбраната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента имат куп смущаващи петна в биографиите си.

На пръв поглед това не е нищо ново, ще си кажат повечето граждани, които по принцип са убедени, че народните представители масово са крадци и калинки.

Опитът от 33 години демокрация трудно може да опровергае наложените стереотипи у хората за Народното събрание. И все пак, поне за една от най-ключовите парламентарни комисии, би трябвало да се подберат хора, чиито опит и биография са подходящи.

Вътрешната комисия отговаря за контрола над МВР и специалните служби. На закритите заседания там редовно се изслушват вътрешния министър, шефовете на ДАНС и разузнаването.
Достъпът до класифицирана информация налага депутатите, избрани в комисията, да са морално безукорни и без тъмни петна в миналото си, които да се използват от чужди разузнавачи за тяхното вербуване.

Дали обаче при всички е така, всеки сам може да прецени.
При зам.-шефката на вътрешната комисия Рена Стефанова от „Продължаваме промяната” въпросът опира дали въобще мястото й е в Народното събрание.
Русенската депутатка няма и грам опит по темата с националната сигурност. В миналия парламент тя стана първата загубила имунитета си.

Повод е предизвикана от Стефанова катастрофа. При забранен ляв завой на столична улица депутатката блъсна пешеходка, причинявайки и средна телесна повреда. След бърз процес Рена Стефанова се отърва с условна присъда, която не е изтекла и към този момент.

Зам.-председателското място в комисията е поверено на социалиста Иван Иванов, който в кабинета на Кирил Петков бе земеделски министър. За Иванов поне е известно, че има мераци към службите за сигурност и обществен ред.
Името му нашумя със скандал през 2013 г., когато той беше номиниран за зам.-министър на вътрешните работи в правителството на Пламен Орешарски. Само 3 часа след обявяването на назначението му, той беше отстранен заради изтеклата информация в медиите за миналото му като управител на клона на групировката СИК в Шумен през 1995 г.

Още тогава колеги опитаха да оневинят Иванов, че не вършил нещо нередно, продавайки застрахователни полици. Като всеки един младеж и той след казармата си търсел работа, преди да постъпи в университета.
Така попада на обява, че се търси управител в шуменския офис на „Секюрити иншуранс къмпани”, кандидатства и печели конкурса. Защитниците на Иванов спестиха информацията, че и баща му Валентин Иванов, по прякор Шошо, в мътните години на прехода е свързан със СИК.
През 2000 г. Шошо дори е арестуван от МВР за отвличане и рекет, а същевременно наследникът му започва ударна кариера в БСП.

Другият представител на БСП във вътрешната комисия – Бойко Клечков, може да се похвали с реален опит по темата. При проверка на Комисията по досиетата стана ясно, че преди промените е бил офицер от Държавна сигурност в родния си Кюстендил.
Постъпва на работа през 1983 г. Работата му по вербуване на доносници е оценена подобаващо и той се издига до старши разузнавач. За съжаление, досието му остава секретно и няма как да разберем колко човешки съдби е разбил като офицер от ДС.

Маноил Манев, който е представител на ГЕРБ във вътрешната комисия, също е натрупал завиден опит в органите. Друг е въпросът колко безукорна е кариерата му.
Журналисти от родната му Стара Загора припомнят, че като „участъков полицай, в чиито район попада автогарата, Манев е изключително близък до мургави апапи, които обират пътниците с играта „Тука има, тука нема”.

Купищата подадени сигнали срещу него стават причина да бъде разкаран от МВР. Впоследствие Манев започва работа, назначен в областното звено „Охрана” (към Министерство на правосъдието) в Стара Загора.
Там също валят оплаквания за работата му и той се преориентира към политиката. След един мандат като общински съветник, през 2016 г. Манев става и депутат.
Хора от ГЕРБ разказват, че тогавашният зам.-председател на партията Цветан Цветанов го нарича с прякора „Кухия”, вероятно след като е оценил интелектуалния потенциал на старшина Манев.

Макар и недолюбван от Цветанов, Маноил Манев си намира покровител в лицето на Цецка Цачева, с която според слуховете имат дори и любовна афера.
Скандалите около името му продължават и на новото работно място. Малко след като сяда на депутатската банка, президентът на Българската федерация по УШУ Стефан Колев подава сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу Манев.

В жалбата си Колев твърди, че Манев е извършил присвояване на средства, платени под формата на такса за участие в Европейското първенство, проведено в Стара Загора от 13 до 23 май 2015 г. Съдбата на разследването и до момента не е известна.

Доста гореща е и биография на другия представител на ГЕРБ – Пламен Тачев. В миналото бизнесменът има доста интересни съдружници, чиито имена са попадали в криминалните хроники.
През няколкото си мандата като депутат Тачев не се е проявил като виден законотворец. Името му нашумя преди време, след като уреди дъщеря си Диляна на работа като сътрудник в комисията по бюджет и финанси.
След като случаят се раздуха, младата дама напусна и стана асистент на българските евродепутати от ГЕРБ.
Асистентът, който самия Пламен Тачев си взе, пък се оказа собственик на фирми, които са забравили да платят десетки милиони левове данъци на държавата.
Източник: Уикенд

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.