Ген.Атанас Атанасов: Служебното правителство е предложило на президента да освободи председателя на ДАТО

https://crimesbg.com/analizi/genatanas-atanasov-sluzhebnoto-pravitelstvo-e-predlozhilo-na-prezidenta-da-osvobodi-predsedatelya-na-dato/46134 Crimesbg.com
Ген.Атанас Атанасов: Служебното правителство е предложило на президента да освободи председателя на ДАТО
 

 


 

Служебното правителство е предложило на президента да освободи председателя на ДАТО, службата която прилага СРС – подслушване, проследяване и т.н. Струва ми се, че има основание. Но!

Съгласно действащото законодателство ръководителите на специалните служби у нас се назначават и освобождават по т.н. обвързана компетентност. Т.е. инициативата за това е на правителството, което прави съответното предложение, а президентът завършва процедурата с указ. Идеята на законодателя е да се търси диалог и компромис между изпълнителната власт и държавния глава. Още повече, че службите изпълняват задачи и осигуряват информационно основно правителството, на което фактически са подчинени – чл.105, ал.2 от Конституцията.

Това е четвърта смяна по върховете на сектора за сигурност, извършена от служебното правителство, след главния секретар на МВР и председателите на разузнаването /ДАР/ и контраразузнаването /ДАНС/.

В действителност цялата власт в тази специфична сфера на управлението на държавата се концентрира в един център при президента, защото самото правителство е назначено от него!

Формално всичко е законно, но коректно би било новите титуляри на посочените длъжности да бъдат предложени от редовно правителство, с доверието на което да се ползват.

Това написа в социалната мрежа политикът ген. Атанас Атанасов.

 

 

 

 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.