Какво разбира от дървесина първият инструктор по летене на Румен Радев?

Протежета на кметове, политици и ловни барони управляват държавните горски предприятия

https://crimesbg.com/analizi/kakvo-razbira-ot-darvesina-parviyat-instruktor-po-letene-na-rumen-radev/110224 Crimesbg.com
Какво разбира от дървесина първият инструктор по летене на Румен Радев?

Протежета на кметове, политици и ловни барони управляват държавните горски предприятия

Както вече стана ясно директорите на държавните горски предприятия, които са 6 на брой в страната, са с по-високи заплати от тези на президента, премиера и депутатите.

 

Информацията за космическите им доходи бе представена от служебния земеделски министър Явор Гечев в парламента. Всеки от високопоставените труженици е в топла връзка с партии и олигарси. Всеизвестен факт е, че сечта на горите носи милиони, а ловът е хобито на властта открай време. Затова в бранша няма случайно попаднали, а ако попаднат такива – бързо биват изритани.

 

В Шумен, където е седалището на Североизточното държавно предприятие от известно време управлява Ради Иванов, който прибира по 14 бона като от миналата година досега, заплатата му е скочила с 2 бона. Той става шеф през 2021 г., назначен от първото служебно правителство на Румен Радев. Твърди се, че е близък на влиятелен местен депутат от БСП и бивш земеделски министър Иван Иванов. Освен него, Ради Иванов има и друг влиятелен покровител – бизнесменът Валентин Златев. Под егидата на шуменското горско предприятие е прословутата ловна база „Палмира“, нашумяла като любимото място на Бойко Борисов, а неин арендатор е фирма на Златев.

 

Преди Ради Иванов шуменското горско стопанство е оглавявано от Веселин Нинов, който е отстранен от служебния министър Христо Бозуков и изпратен във Враца за шеф на Северозападното горско предприятие, където получава заплата малко под 10 бона.

Любопитен момент е, че председател на УС на врачанското горско предприятие е Славей Тоширов, който е пенсиониран пилот, неуспешно борил се да стане кмет на Кнежа.

Член на въпросния УС е ексшефът на областната полиция в Монтана – Иван Ташков, който също е неуспешен кандидат кмет, но на Берковица.

 

Славей Тоширов

Официалната версия гласи, че Ташков познава много добре бракониерите и горите и затова го привлекли в ръководството на предприятието.

Неофициалното обяснение за шефската позиция на Тоширов пък е, че е първият инструктор по летене на президента Румен Радев. Като горски шефове двамата господа си докарват по 4 680 лв. над пенсиите. Какво точно работят и как се борят с бракониерите, това вече е друг въпрос.

Към момента техен бос в Северозападното предприятие е Веселин Нинов, за когото казват, че е много близък с фамилията на Валентин Златев.

 

На другия край на страната – в Смолян, където е седалището на ЮЦДГП делата се ръководят от Здравко Бакалов, който е един от най-високоплатените горски директори, а е и най-младият такъв. Заплатата му е 14 377 лв. като тя също е скочила с 2170 лв. в сравнение с предходната година. Високите доходи на ръководството се обясняват с най-ценната дървесина, добивана в страната, която предлагат родопските гори. Смолян като централа на най-голямото горско предприятие в страната държи под контрол 28 горски и 7 ловни стопанства, разположени из Родопите.

Бакалов е назначен за директор на 01.06.2021 г., но за броени месеци изживя мигове на възход и падение. Кабинетът „Петков“ го маха, но щом идва на власт служебното правителство на Гълъб Донев, той моментално бива възстановен на директорския пост.

 

Североцентралното предприятие с център в Габрово, отговарящо за 12 горски и 4 ловни стопанства, се ръководи от кадър на бившата ДС – Иван Недков, наричан шеговито Лексуса. Той е на трето място по заплата в сектора – прибира по 12 465 лв. месечно като заплатата му е вдигната само с 1500 лв. Интересното е, че преди години Лексуса е основал частната фирма „ИН Сафарис“, организираща ловен туризъм из африканските савани.

Сред клиентите й изкушени от лова, са били президентът Георги Първанов, братя Бобокови, ексдепутатът Емил Димитров – Емо Фаса и забърканият с черно тото Костадин Хаджииванов – Коце Маца.

 

Недков е назначен за директор от ексземезелският министър Мирослав Найденов през 2011 г. Задържа се на върха до 2018 г., когато бива уволнен от Борисов като преди това гръмва скандалът със скъпата хибридна кола „Лексус“, чийто годишен наем от 72 бона се изплаща с пари на стопанството. 

Четири години след уволнението му, служебният министър Явор Гечев го вади от нафталина и го връща отново на шефското място.

 

Подобно на други горски шефове и Димчо Радев от Сливен си е вдигнал заплатата с 2 бона от миналата година и към днешна дата получава 11 356 лв.

Начело е на стопанството от 2021 г. като бива сменен, но само няколко месеца по-късно върнат отново на поста от служебното правителство.

 

С най-ниска заплата от горските шефове е директорът на Югозападното държавно предприятие в Благоевград Благой Милев – едва 9 094 лв., който е шеф от началото на април. 

Преди него поста заема Дамян Дамянов, който от години е несменяемият горски бос на Югозапада, но по ирония на съдбата разбира за уволнението си по време на командировка.

Освен това Милев е общински съветник от БСП в Банско.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.