COVID кризата в Израел се засилва заради 10-те процента неваксинираниВ Израел COVID се превръща в пандемия сред неваксинираните, пише израелският всекидневник “Хаарец”, цитиран от offnews. От 644 пациенти с COVID в тежко състояние в болниците във вторник, 73% са били от малцинството на неваксинирани израелци.

Около 15% от отговарящите на условията израелци на възраст над 12 години (около 1 105 000 души) все още не са ваксинирани. От 10-те процента неваксинирано население (755 000 души) на възраст над 20 години са почти всички тежки и смъртни случаи в страната.63% от 57-те тежки случая във вторник са били сред неваксинирани

По данни на Министерството на здравеопазването 63% от 57-те нови тежки случая във вторник са били на напълно неваксинирани пациенти, 12 са били на ваксинирани с 2 дози, а 9 са получили подсилваща трета доза. Като цяло в тежко състояние са 644 пациенти, от които 472 (73%) са неваксинирани; 123 пациенти са получили две ваксини, а 49 са получили бустер.

Към сряда в официалните данни на министерството на здравеопазването има само един сериозен случай на възраст под 20 години.

Повечето от тежките случаи са измежду около 240 000 неваксинирани израелци на възраст между 40 и 60 години. По-малка част от тежко болните пациенти идват от 400 000 неваксинирани на възраст между 20 и 40 години.

47 пациенти са сложени на ECMO машина (екстракорпорална мембранна оксигенация), която замества функциите на сърцето и белите дробове и се използва в най-тежките случаи, когато животът е в опасност. От пациентите на ЕКМО машини 43 (91%) не са ваксинирани, а само двама са с две дози.

COVID глупаци

Значителен брой от случаите, прикрепени към ЕКМО апаратите, са неваксинирани млади хора, което предизвика критики и гняв сред медицинския персонал – някои от тях нарекоха пациентите си „COVID глупаци“, пише “Хаарец”.

За последната седмица 129 израелци са починали от COVID. 65% от тях са били напълно неваксинирани, 26% – частично ваксинирани (в Израел за такива се приемат хората с една или две дози), а 8% – напълно ваксинирани с трета доза инжекция.

Цифрите могат да се използват подвеждащо

Проф. д-р Еял Лешем, директор на Центъра за медицина при пътуване и тропически болести към Медицински център „Шеба“ заяви, че подобни цифри могат да се използват подвеждащо, ако не се вземе предвид, че ваксинираните представляват преобладаващата част от населението.

„Не можете да погледнете общия брой смъртни случаи и да кажете каква част от тях са неваксинирани, това не ви дава цялата картина, тъй като повечето хора са ваксинирани“, каза той и посочи, че повече от половината от всички смъртни случаи от COVID идват от малка част от населението.

Вместо да се разглеждат суровите цифри, той препоръчва да се разглеждат сравнителните показатели за смъртност на глава от населението, които показват относителните рискове в зависимост от възрастта и ваксинационния статус.

Според данните на Министерството на здравеопазването за изминалата седмица смъртността сред неваксинираните хора на възраст над 60 години е 6,3 на 100 000 души, в сравнение с 1,3 за двойно ваксинираните и 0,1 за тези, които са получили подсилваща ваксина.

При хората на възраст под 60 години е имало 0,04 смъртни случая на 100 000 души за неваксинираните, 0,02 за двойно ваксинираните, 0,01 за тези, които са получили бустерна инжекция – което означава, че ваксината „абсолютно“ оказва значително влияние върху смъртността, казва Лешем.

„Около половината от смъртните случаи идват от малкото малцинство, което все още не е ваксинирано“, заключи Лешем.

Коментарите са изключени