Читателски сигнал: Ръководството на БЧК – милиони по сметките и хиляди левове заплати

https://crimesbg.com/kriminalno/chitatelski-signal-rakovodstvoto-na-bchk-milioni-po-smetkite-i-hilyadi-levove-zaplati-5/141459 Crimesbg.com
Читателски сигнал: Ръководството на БЧК – милиони по сметките и хиляди левове заплати

Българският Червен кръст е най-старата и голяма хуманитарна организация в страната. Действаща по специален статут и със солидна годишна субсидия от няколко милиона, вече близо 146 години БЧК е националното дружество на Червения кръст за България, част от Международното движение на ЧК/ЧП.

От години ръководството на Червен кръст е несменяемо. Структурата на БЧК се разделя на две – доброволци и щатни служители. Щатните служители са тези, които получат заплата и са на трудов договор, доброволците са тези, които отделя от собственото си време, за да работят безвъзмездно от Организацията. БЧК има структура във всяка област, като те са подчинени на националното ръководство (НС на БЧК).

 

В националното ръководство също има хора със заплата и доброволци. Има петима човека на щат и 13 доброволци. Всички те подават декларации пред КПКОНПИ относно имущественото си състояние по закон.

Излезлите наскоро декларации за 2024 година обаче са втрещяващи и доказват отдавнашни слухове по коридорите на бул. „Джеймс Баучер“ 76. От публикуваните данни става ясно до каква степен ръководството на БЧК изстисква организацията и я използва за лична изгода.

 

Най-фрапано е състоянието на Проф. Красимир Гигов, което лъсва в качеството му на генерален директор на БЧК. Като такъв той ПОЛУЧАВА ПО 108 ХИЛЯДИ на година заплата от Червения кръст, което прави по 9 063 лева на месец – СУМА, КОЯТО НЕ ПОЛУЧАВАТ ДОРИ ДЕПУТАТИТЕ! Освен това получава доход от над 107 хиляди лева от друга дейност – най-вероятно медицинска, нищо, че е специалист по медицина на катастрофите. Така общите средства получавани от Гигов надхвърлят 282 хиляди на година и със заплатата на жена му.

 

Скандалният шеф на БЧК е декларирал и 730 930 лева налични пари по банкови сметки, заедно със съпругата си Мария. От декларации от предходни години стават ясни и налични имоти в Столицата и в Гърция. Красимир Гигов е дългогодишен кадър на БЧК, като заема различни позиции в организацията с няколко прекъсвания, в които е главен секретар на Министерство на здравеопазването по времето на кабинетите на Бойко Борисов, като назначенията му са на конкурс с един кандидат. 

 

Надолу по веригата на БЧК се нареждат заместник-генералните директори Д-р Славита Джамбазова, Красимира Николчева и Д-р Надежда Тодоровска. Техните заплати и налични средства са скандални също. Надежда Тодоровска получава по  77 704 на година и по 6 475 лв. на месец, без да броим другата ѝ трудова дейност. Джамбазова декларира годишна заплата от 65 231 лв., което прави по 5 435 лв. на месец, а Николчева (която е и гл. счетоводител на Организацията) прибира по 66 062 на година или 5 505 лв. на месец.

 

Председателят на БЧК – акд. Христо Григоров, също е едно от вечните лица на БЧК и успешно запазва поста си от много години (както се знае неофициално – по един или по друг начин). Познатият и като сътрудник „Еленов“, какъвто е псевдонимът му от Държавна сигурност, ще навърши 80 г. през октомври, но продължава, като октопод, да контролира всички процеси в организацията. Някои и не толкова законни, както не безизвестно се знае. Разбира се, всичко това не с чия да е подкрепа ако не руска, както е широко известно. А колкото до финансовото състояние на председателя на ЧК то е повече от впечатляващо – 1 217 106 лева са декларираните средства, които той и жена му притежават. С такова завидно състояние не могат да се похвали почти нито един от политиците в страната – а как го е събрал, само Христо Григоров си знае.

 

И накрая искам да завърша с едно кратко обобщение:

Наскоро излез ежегодния доклад „Факти и цифри“ 2023 г. на БЧК. Според него организацията е набрала различен брой средства за различните си целеви фондове. За някои като фонд „Милосърдие“ това са 67 хил. лева и са подпомогнати 133 лица, за програма „Топъл обяд“ има 277 хил. лева и е помогнато на 1755 деца. Общото между всички 6 фонда обаче е едно – средствата, които получава ръководството на БЧК са повече от получените дарения за която и да е кауза за цялата година – нещо невиждано и безумно!

Ако можеш тези схемаджии да не взимат по 316 хил. на година за заплати при положение, че всички останали щатни служители взимат мизерни пари – говорим за близки до минималната заплата средства, офисите на организацията не бяха оставени без ремонт над 20 години или се мислеше за какво и къде да се дават пари, то БЧК би била една много по-добра организация и много по-работеща! 

И не – идеята не е хората да спрат да даряват на Червен кръст, идеята е хората – гражданите и доброволците на организацията да се замисля – това ли е ръководството, на което искат да дадат парите, които са отделили за нуждаещите се???

А и органите на НАП, Прокуратурата, МВР и Министерство на здравеопазването (което отговаря за БЧК) отново изглежда ще стоят безучастно? Както винаги!

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.