Имотите на Жоро Шопа в Европа са под риск от конфискация

Банковите му сметки са запорирани

https://crimesbg.com/kriminalno/imotite-na-zhoro-shopa-v-evropa-sa-pod-risk-ot-konfiskaciya/109715 Crimesbg.com
Имотите на Жоро Шопа в Европа са под риск от конфискация

Банковите му сметки са запорирани

Испанските власти разследват Георги Семерджиев, по-известен като Жоро Шопа за пране на пари от наркотрафик и други трансгранични престъпни дейности.

 

Разследването срещу Семерджиев, смятан за дългогодишна дясна ръка на Евелин Банев-Брендо в трафика на дрога от Южна Америка към Европа, е стартирало миналата есен, като според запознати в момента се извършва мащабна данъчна проверка на имуществото и авоарите на Шопа и роднините му в Испания.

 

Докато тече разследването на испанските власти за пране на пари срещу Жоро Шопа, къщата му в испанското курортно градче Кабрера де Мар е с наложен запор и не може да бъде прехвърляна или продавана.

Имението му придоби популярност у нас, когато през есента на 2018 г. там бяха арестувани туристическите босове Ветко и Маринела Арабаджиеви.

 

Запорирани са и още три имота на Шопа. Неофициална за момента информация сочи, че засегнати от разследването са съпругата и племенника му, които също разполагат с имущество в Испания. Твърди се, че е наложен и запор на банковите сметки на Семерджиев в испанската банка „Ла кайша“, в която е държал над 300 000 евро.

 

За момента липсва информация дали при извършените през миналата есен обиски в къщата на Шопа, са открити улики за престъпната му дейност. 

Смята се, че разследването за пране на пари е стартирало след мащабната операция на Европол и американската ДЕА миналото лято, при която бяха арестувани 49 човека, членове на супер картел за трафик на кокаин от Южна Америка и Дубай към Европа.

 

Макар Семерджиев да не е бил уличен пряко и арестуван като виден член на международния наркокартел, разследването е установило, че задържаните двама българи, са поддържали дългогодишни близки отношения с него. Заради това срещу Шопа е образувано разследване за произход на финансови средства, с които е пазарувал имоти в Испания през последното десетилетие. Твърди се, че пред този период е сключил над 10 имотни сделки като голяма част от имотите впоследствие били препродавани срещу много по-висока сума.

 

Според испанските власти чрез покупко-продажбата на имоти, луксозни автомобили и часовници, Семерджиев е препирал престъпни капитали.

Освен това е проверяван и като главно действащо лице в разбит през 2020 г. канал за трафик на дрога през испански води в района на Кадис, Канарските и Балеарските острови.

Родните трафиканти на дрога използвали свръхлуксозни ветроходни яхти, чиято обща стойност надхвърля 5 млн. евро.

Запознати твърдят, че по тази афера Шопа работил с друг български трафикант – Спидито от Пазарджик.

 

По всяка вероятност срещу Семерджиев ще бъде повдигнато обвинение за пране на пари в съвсем скоро време. Очаква се испанските власти да поискат ефективен затвор и конфискация на имуществото му.

 

При все, че от две десетилетия насам Шопа е сочен като един от маститите кокаинови трафиканти, той не е осъждан за дрога в България до този момент, което според мнозина се дължи на протекции. Според някои той е таен полицейски информатор.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.