Маскирани чупят бухалка в главата на лихвар и го ограбват, после заживяват като в приказка

https://crimesbg.com/kriminalno/maskirani-chupyat-buhalka-v-glavata-na-lihvar-i-go-ograbvat-posle-zazhivyavat-kato-v-prikazka/44751 Crimesbg.com
Маскирани чупят бухалка в главата на лихвар и го ограбват, после заживяват като в приказка
 

 


 

До живот ще лежат двама за убийството на Кирил Иванов – Чейнджа от град Левски. Съучастникът им получи 20 г. затвор, а жена – условно за вещно укривателство

“В Левски спряхме колата в странична уличка на 15-ина метра от къщата на лихваря. Сложихме маските. Иво и Тихомир държаха сопи под якетата си. Като излязохме от колата, погледнах часовника си – беше към 2,30 ч.

 

 

 

Пред къщата светеше лампа, застанахме откъм тъмното.

Страх изпържи

мозъка ми, не

ми даваше

душа да вляза

Иво ни беше предупредил, че Киро е бил боксьор и е много здрав.

Приближихме и Иво подкани: “Давайте, че да не се откажем!”. Първи прескочих мрежата и закачих анцуга си. Другите двама скочиха върху чемшир. Качихме се тримата. Вратата се отвори без шум.

На влизане вървях патешката. Вляво Иво светеше с телефона си. Вдясно беше черната найлонова пазарска чанта. В нея имаше по-малки чантички. Взех всичко и за секунди излязох. По обратния път отвътре ми се чу изохкване, но не разбрах мъжки или женски беше гласът. Навън колата беше отворена, със запален двигател. Чантата оставих отпред на седалката. Тъкмо изпуших една цигара и Иво дойде.

После се появи

Тихомир и в

колата

замириса на кръв

Обясни: “Този човек ме хвана за краката. Толкова здрав – не мога да се отърва. За да се откопча, го ударих с бухалката – тя се счупи в главата му. Парчето остана вътре”.

В къщата на Иво в Бяла Черква пристигнахме към 4 ч и нещо. От голямата черна чанта изкарах 15-20 пликчета, надписани с имена и цени. Делeнето на златото стана на око – на тебе, на мене. После пачките пак на 3.”

Това разказа пред Плевенския окръжен съд на 4 април 2018 г. Валентин Н., един от обвиняемите за убийството и грабежа на бизнесмена Кирил Иванов от град Левски.

Трима маскирани разбиват с ритници 2 врати на едноетажната семейна къща около 2,30 ч през нощта на 30 декември 2016 г. Нахлуват в спалнята и изненадват Кирил Иванов и съпругата му Галя, на 53 г., в съня им.

Без да ги връзват, започват жесток бой с дръжки на инструменти. Ударите се сипят предимно по главата на 57-годишния мъж. Когато съпрузите изпадат в безпомощно състояние, нападателите отнасят златни накити, монети и парични суми в различни чуждестранни валути, както и 38 294,35 лева.

Заграбеното е на обща стойност 92 259,75 лева, пресмята по-късно обвинението.

Около 3 ч тримата напускат окървавения дом и потъват без следа в нощта. Сигналът за побоя и грабежа е получен в 3,10 ч на 30 декември чрез тел. 112. Пострадалите са приети в Спешна помощ в град Левски, после са откарани в университетската болница в Плевен.

Пребитият Кирил, който бил в кома, претърпява сложна операция.

Без да дойде

в съзнание,

той умира

след часове

От побоя съпругата му загубва далака си.

Атаката в къщата на Иванови продължава 30 минути. През цялото време нападателите не казват дума. Вероятно са се опасявали, че жертвите могат да ги познаят по гласовете, допускат разследващи. По-късно този детайл се оказва важен за разплитане на случая.

За бизнесмена Иванов в Левски се знае, че от години се занимава с обмяна на валута и върти злато. Хора в нужда го оставят при него, после си го откупуват. Затова в града е познат с прозвището Киро Чейнджа.

Разследването събира доказателства, че той е бил лихвар –

раздавал е

заеми и вземал

злато като

гаранция, че

парите ще

бъдат върнати

Градският фолклор понася как някой е знаел, че в деня преди злодейството Иванов е приключил голяма сделка и е прибрал крупна сума вкъщи.

В началото на февруари 2017 г. нападателите на бизнесмена са задържани. Те са Иво Златанов, на 32 г., от Бяла черква, Валентин Н. – Марокото, на 31 г., от с. Павел, и Тихомир В., на 20 г., от Сухиндол.

Тримата се познават, тъй като от време на време работели заедно в строителна бригада. Издава ги това, че уж бедни, а внезапно заживяват като в приказка. 

Дни след жестоката разправа безработният Валентин с прякор Марокото, дошъл от гурбетчийството му в различни държави, си купува АТВ за 2500 лева.

След седмица Нели, жената, с която живее на семейни начала, се сдобива с “Фолксваген Туарег” за 20 хил. лева.

Тихомир се обзавежда с “Мицубиши Еклипс” за 3900 лв.

По-късно свидетели разказват как забогателите за нощ празнували новата 2017 г. – жената на единия си сложила корона от пари на главата, други се снимали украсени със златни накити.

Мотор на

нощната акция

в Левски е

Иво Златанов

Любител на хазарта, той е сред редовните клиенти на лихваря. През есента на 2015-а задлъжнял и решил да заеме пари от Иванов.

Пристигнал в Левски с майка си и съпругата си и поискал да купи златни монети за сватба. Избрал си 30 монети, после пожелал да види и златни накити за булката. Когато Иванов отишъл да донесе бижутата, Иво и близките му изчезнали с монетите.

По-късно лихварят се срещнал с бащата на Иво и двамата се разбрали откраднатите монети да бъдат платени, пише в обвинителния акт на Плевенската окръжна прокуратура.

За удара в края на 2016 г. тримата се уговарят на 29 декември. Иво прави чертеж с химикалка на разположението на стаите в къщата на Киро Чейнджа. Подробно описва къде обичайно той държи парите и златото.

“Като искам нещо, Чейнджа изкарва малка масичка. Прави 2-3 крачки, връща се и реди парите”, обяснява пред аверите си Иво. Тримата се подготвят с маски и ръкавици.

“Аз имах дюлгерски ръкавици. Иво донесе детски плетени черни ръкавици. Сряза шапка и я даде на Тихомир за маска. Аз бях с женски чорапогащи”, разказа пред съда Валентин Марокото.

След грабежа Иво изгаря детските черни ръкавички и анцуга си в печката вкъщи. Пуска в клозета половината от дървото, счупено в главата на бизнесмена. Валентин изхвърля през прозореца на колата дюлгерските ръкавици някъде по пътя, анцуга си изгаря вкъщи. Според показанията на Марокото след делбата той

зашил

получените

златни накити

в играчките

на децата си,

закопал парите,

които му останали след харчовете.

На 6 юли 2018 г. Плевенският окръжен съд постановява доживотен затвор за Иво З. и Валентин Н. Двамата трябва да изтърпят наказанието при първоначален специален режим. Тихомир М. получава 20 г. затвор при първоначален строг режим, а жената до Марокото – Нели С., 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок за укриване на крадените вещи.

Процесът за убийството и грабежа на бизнесмена Кирил Иванов – Киро Чейнджа е разглеждан на 3 съдебни инстанции.

Последната – Върховният касационен съд, на 7 януари 2020 г. потвърждава доживотните присъди на Иво З. и Валентин Н.. Тихомир М. остава 20 г. зад решетките, а за Нели С. наказанието е 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок.

“Избягваме да се връщаме към убийството на бизнесмена Иванов. Отдавна спряха всякакви коментари. Помогна и изолацията покрай COVID пандемията – вече не се събираме, не си говорим както преди. Просто не искаме да слушаме лошотии, които могат да разрушат психиката ни”, твърдят днес пред “24 часа” хора от Левски.

“Преди време срещнах жената на Иванов, Галя. Изглеждаше спокойна, поне външно. Знам, че е много трудно отърсването от болезнения кошмар да бъдеш пребит в леглото до агонизиращия си съпруг. Но се надявам да е събрала сили да продължи живота си”, каза жена, която е познавала семейството.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.