Наемен убиец пропял срещу Васил Божков?

Съдебният процес за екзекуцията на Манол Велев, Алексей Петров, хазартен бос и бизнес дама стартира до края на годината

https://crimesbg.com/kriminalno/naemen-ubiec-propyal-sreshtu-vasil-bozhkov/142670 Crimesbg.com
Наемен убиец пропял срещу Васил Божков?

Съдебният процес за екзекуцията на Манол Велев, Алексей Петров, хазартен бос и бизнес дама стартира до края на годината

До края на годината в Софийския градски съд ще стартира съдебния процес срещу Васил Божков за поръчителство на серия от убийства над негови конкуренти в бизнеса и представители на родния ъндърграунд. Делото вече е разпределено на съдия, който ще насрочи разпоредително заседание в следващите три месеца, става ясно от съобщение на съда, разпространено преди дни.

Припомняме, че Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу хазартния бос с искане на присъда от 20 години лишаване от свобода.

 

Васил Божков ще бъде съден за това, че е поръчал убийствата на Манол Велев през 2007 г. на хазартния бизнесмен от Благоевград Йордан Динов през 2012 г., на силовия застраховател и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров през 2015 г. и на бизнес дамата Бойка Василева, която живее в Швейцария.

Според разследването, което се води от 2020 г. Черепа е платил 500 000 евро на украинеца Роман Логвиненко, който организира неуспешния атентат с гранатомети срещу Алексей Петров на 29 октомври 2015 г. Тогава срещу някогашния командос бяха изстреляни два снаряда, но бронираният „Мерцедес“ спаси Трактора от сигурна смърт. Месеци по-късно за неуспешното покушение бе арестуван Роман Логвиненко, но наемните убийци от Украйна Артьом Темпински, Максим Чорни и Йевен Балков съумяха да избягат от България и до ден-днешен са в неизвестност. През лятото от съда издадоха международни заповеди за арест на украинските наемници.

Неофициално се твърди, че Темпински, Чорни и Балков са издирвани и заради убийството на бившия съветник в ДАНС, който беше ликвидиран миналото лято по време на планинска разходка на Витоша. Според оперативни данни тримата украинци поели втора мокра поръчка за Трактора, която този път реализирали успешно.

 

Според разследващите Васил Божков е поръчал и екзекуцията на дългогодишния си партньор в хазартния бизнес Манол Велев през 2007 г. след като двамата се скарали за собствеността на бинго зали и казина. Твърди се, че Черепа е притискал Манол Велев да му прехвърли50% от собствеността на игрални домове от веригата „Сезам“ и след отказ на мъжа на Весела Лечева да го стори, последвала мократа поръчка. Нея Васил Божков възложил на охранителя си Веселин Балтов, който впоследствие бил богато възнаграден с 500 000 лева. След като изпълнява мафиотската задача, Балтов е назначен за началник на охраната на Черепа. Охранителят обаче не е подсъдим по делото за убийства на Васил Боков.

 

Манол, Волев беше прострелян в главата на 11 юли 2007 г. на излизане от офиса на ул. „Мизия“ №3. Бизнесменът беше в кома цели 16 години, преди миналата пролет да издъхне. Веднага след покушението срещу Велев неговата съпруга Весела Лечева дава показания срещу Черепа, които се очертава да бъдат повторени от нея и в съдебната зала по време на процеса за поръчкови убийства. Според запознат от държавното обвинение най-големият коз на прокуратурата срещу Божков, са показанията на наемник, участвал в убийството на благоевградския бизнесмен Йордан Динов. Мъжът признал, че мократа поръчка му била възложена от Черепа с посредничеството на негов охранител. Името на Веселин Балтов отново се споменава неофициално.

Според някои вече бившият шеф на охраната на Васил Божков, също е приел ролята на защитен свидетел.

 

Йордан Динов бе разстрелян с 6 куршума посред бял ден на 4 август 2012 г. в идеалния център на София досами сградата на Агенция „Митници“. 40-годишният мъж бе представител за България на регистрираната в Австрия букмейкърска къща „Скай спорт 365“. Месеци преди да бъде ликвидиран, Динов открива в цяла България „центрове за обслужване на клиенти“, в които на практика се приемат залози за футболни мачове.

 

В този период в страната имаше няколко акции срещу нелегални залози на мачове, проведени от МВР, тъй като тогава законът преследваше даже интернет сайтове за залагания, регистрирани в държави от и извън Европейския съюз. На практика букмейкърските пунктове на Йордан Динов се явяваха единствената конкуренция на „Еврофутбол“. Благоевградчанинът символно наемаше помещения в непосредствена близост до пунктовете на „Еврофутбол“ и даваше по-високи коефициенти за мачове от хазартната компания на Васил Божков. Преди да се стигне до убийството му, Йордан Динов неколкократно беше привикван в полицията, която го разследваше за „черно тото“. Случайно или не, но когато той бе застрелян с половин дузина куршуми, криминалистите се съсредоточиха върху факта, че в джоба на покойника е имало 40 000 лева.

 

Месец след убийството на Динов – на 6 юни 2012 г., бяха арестувани двама мъже, сочени като физическите му екзекутори. Тогава акцията беше проведена от Специализирания отряд за борба с тероризма, а не от ГДБОП или МВР. Арестуваните 37-годишният Николай Станков – Дългия, и 42-годишният Кирил Кирилов – Кики,

бяха изправени пред съда и тогава се разбра, че са били свързани със силова структура на Златомир Иванов – Златко Баретата.

 

Според повдигнатото обвинение Николай Станков е застрелял на улицата Йордан Динов предрешен с прошарена перука, след което е избягал с автомобил „Субару“, шофиран от съучастника му Кики. Дни по-късно. убийците предали колата в пункт за унищожаване на стари автомобили. Според новите доказателства за тази екзекуция килърите са получили 500 000 лева от Васил Божков, за да гръмнат конкурента му в хазартния бизнес.

 

Васил Божков ще бъде съден и за опит да изнасили бившата шефка на Държавната комисия по хазарта Мария Филипова в собствения й кабинет. Неуспешния опит на Черепа да насили сексуално красивата блондинка се е състоял в първите дни на януари 2020 г.

 

Според показанията на Мария Филипова, които ще бъдат засекретени в съдебния процес заради запазването на личното й достойнство, Васил Божков опитал да остави плик, пълен с пари на бюрото й, които представлявали месечна такса „спокойствие“ по думите му. Филипова не проверила съдържанието на плика, но Черепа сам казал, че е донесъл 300 000 лева – по 10 бона подкуп на ден, за да на пречи Комисията по хазарта на дейността на лотарийния бизнес на Божков и за да не бъдат издавани лицензи на негови конкуренти.

 

След като Мария Филипова възмутено настояла Васил Божков да напусне кабинета й веднага, като си прибере рушвета, Черепа нагло й отвърнал, че може да заработи по друг начин банкнотите. След което си разкопчал панталона и силово придърпал красивата шефка на ДКХ в обятията си. Божков започнал да целува и опипва Мария Филипова, като дори пробвал да скъса копчетата на ризата й и да я повали върху бюрото й, където да я обладае.

 

Уплашената шефка на комисията по хазарта някак си успяла да се изтръгне от обятията му и да избяга от собствения си кабинет. Минута по-късно Черепа също напуснал кабинета, прибирайки преди това недокоснатия от Мария Филипова плик с рушвет от 300 000 лева.

 

Шефката на Държавната комисия по хазарта информирала веднага прокуратурата за неуспешния опит за изнасилване на Васил Божков и на практика именно нейният сигнал е ускорил акцията на държавното обвинение срещу Черепа. Прокуратурата и МВР влязоха в офисите на хазартния могул на 30 януари 2020 г., но няколко дни по-рано Божков офейка от страната, предупреден, че се готви задържането му.

 

Той се укриваше повече от З години в Дубай, преди да се прибере у нас на 20 август м.г. и да бъде задържан за кратко в ареста, след което беше въдворен под домашен арест. Срещу Васил Божков се водят още няколко досъдебни производства, които не са приключили.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.