Премазаха от бой в затвора двойния убиец от дискотека „Соло“

Илиян Тодоров е бит до безсъзнание от рецидивиста „смъртник“ Божидар Атанасов, който искал да избягат заедно от пандиза

https://crimesbg.com/kriminalno/premazaha-ot-boy-v-zatvora-dvoyniya-ubiec-ot-diskoteka-solo/133506 Crimesbg.com
Премазаха от бой в затвора двойния убиец от дискотека „Соло“

Илиян Тодоров е бит до безсъзнание от рецидивиста „смъртник“ Божидар Атанасов, който искал да избягат заедно от пандиза

Изтърпяващият от 2 месеца доживотна присъда в Пловдивския затвор за двойното убийство на Кирил Въжаров и Васил Александров пред столичната дискотека „Соло“ през далечната 2009 г. Илиян Тодоров, е бил пребит жестоко зад решетките броени дни преди Великден, разкриват лишени от свобода, изтърпяващи присъдите си в тюрмата в Града под тепетата

 

На 2 май привечер касапинът от „Соло“ се спречкал с рецидивиста убиец Божидар Атанасов, който изтърпява в Пловдивския затвор доживотна присъда за убийството на бизнесмена Огнян Харизанов – Оги Лудия и за екзекуцията на митничаря Георги Дребчев. Кавгата завършила драматично за Илиян Тодоров – той бил жестоко пребит с юмруци и ритници от закоравелия престъпник и вследствие на побоя изпаднал в безсъзнание, та се наложило да бъде откаран с носилка в лечебницата към пандиза.

 

Причините за бруталната саморазправа не са известни, но сред обитателите на Пловдивския затвор върви мълва, че Божидар Атанасов опитал да принуди Илиян Тодоров да му организира внасянето на мобилен телефон зад решетките и след последвал отказ дошла юмручната инквизиция. Други обаче твърдят, че побоят е заради нежеланието на Илиян да участва в разработен план на Божидар за общо бягство от тюрмата.

 

„Затворническата администрация покри случая на насилие, а Илиян Тодоров до този момент не е подал жалба. Божидар пък беше въдворен в изолатора за два дни“, разкрива лишен от свобода, пожелал самоличността му да остане тайна.

Според думите му касапинът от дискотека „Соло“ за втори път е бит, откакто в началото на март беше екстрадиран в България от Узбекистан и въдворен в затвора в Пловдив, за да излежи постановената му през далечния декември 2013 г. доживотна присъда от Върховния касационен съд. Още в първите дни от престоя си зад решетките Илиян Тодоров бил ошамарен и от ромския бандит Зафир, но се отървал само с разбит нос.

 

Душманинът на Илиян Тодоров – убиецът „смъртник“ (така наричат затворниците с доживотни присъди) Божидар Атанасов, опита преди по-малко от година да организира бягството си от пандиза в Пловдив, вдъхновен от зрелищното офейкване на рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев от Софийския затвор през пролетта на 2018 г. Атанасов обаче беше издаден от свой съкилийник, който уведоми управата на пандиза в Пловдив, че осъденият убиец планира да се снабди с пистолет и да изчезне по време на разходката си на т. нар. голямо каре, защото тогава имало свобода на действие. При последвал обиск в килията му беше открит мобилен телефон, в който имаше описания на времето, необходимо за придвижване от затвора до районното управление в Пловдив и до други места, както и планирани маршрути за бягството.

 

Заради това управата на затвора издаде заповед Божидар Атанасов да бъде преместен зад решетките в София. Това обаче не се случи, тъй като Пловдивският административен съд отмени заповедта.

 

Лишените от свобода в Пловдив предполагат, че Божидар Атанасов е разработил нов план за бягство от затвора, който е включвал съвместни действия с Илиян Тодоров, но убиецът от „Соло“ впоследствие се е отказал и това е предизвикало нанесения му жесток побой.

 

Илиян Тодоров се укриваше повече от 12 години от правосъдието, след като изчезна от България в края на 2012. г., малко преди да бъде осъден на доживотен затвор на втора съдебна инстанция за двойното убийство пред столичната дискотека „Соло“. В ранните часове на 18 април 2009 г. в центъра на София след спречкване между две младежки компании Илиян вади нож и намушква трима от опонентите си. Жертвите на Илиян са 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, който издъхва на място, и 24-годишният Васил Александров, починал в линейката на път за болницата. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров, който все пак оцелява. Два дни по-късно 22-годишният тогава Илиян Тодоров отива сам в полицията и се предава. Младежът обаче е с променена външност – изрусена коса и изрязани до кожа нокти, за да не може да бъде взет биологичен материал. Оказа се, че баща му е един от партийните лидери на БСП в Перник тогава – Венцислав Тодоров.

 

На първа инстанция съдебен състав на Софийския градски съд с председател съдия Румяна Ченалова оправдава обвиняемия с аргумент, че вината на Илиян Тодоров не е доказана по категоричен начин. Впоследствие касапинът от „Соло“ е пуснат под домашен арест, а когато по-късно е признат за виновен и осъден на доживотен затвор, а присъдата му е потвърдена от Върховния съд, той вече е офейкал от България. През следващите 10 години издирването му не даде резултат. Едва през март 2023 г. Интерпол информира българската прокуратура, че Илиян Венциславов Тодоров е задържан на летището в узбекската столица Ташкент. В края на февруари т.г. след продължителни преговори между българската и узбекистанската. прокуратура Илиян Тодоров беше екстрадиран в България и въдворен в затвора в Пловдив, тъй като в града на тепетата е последната му адресна регистрация.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.