Разбитата суперфабрика за цигари се оказа на Истимарото

Оказва се, че топконтрабандистът стои зад фабриката за цигари в Севлиево

https://crimesbg.com/kriminalno/razbitata-superfabrika-za-cigari-se-okaza-na-istimaroto/110159 Crimesbg.com
Разбитата суперфабрика за цигари се оказа на Истимарото

Оказва се, че топконтрабандистът стои зад фабриката за цигари в Севлиево

Контрабандист №1 на цигари Илиян Стефанов – Истимарото и партньорът му в кримибизнеса Тодор Шопов – Мъжкия, стоят зад разбитата от ДАНС и Агенция „Митници“ модерна фабрика за папироси в Севлиево.

 

Само в рамките на броени минути двамата загубиха цигари, тютюн и суперскъпа техника за поне 5 млн. лева.

Вероятно си спомняте, че на 20 април ДАНС и Агенция „Митници“ разкриха нелегална фабрика за цигари в община Севлиево, в която бяха открити около 4 млн. къса цигари за поне 2 млн. лв. и 3.5 тона нарязан тютюн, готов за свиване. Тогава властите обявиха, че е предотвратена щета за държавния бюджет за 1.5 млн. лв. само от неплатен акциз.

 

В момента на проверката, проверяващите установили голямо количество кутии с цигари марка Marble без български акцизен бандерол, ситно нарязан тютюн и тютюн на листа, както и машини за рязане и сушене на тютюн, поточна линия за пакетиране и опаковане на цигарите. Към момента на проверката фабриката работила, а на място се намирали 7 човека. Обектът е запечатан. Оказва се, че цехът е оборудван с най-модерна техника и е сформиран от Истимарото и Мъжкия.

 

И двамата са със завиден опит в производството и трафика на цигари. Преди време нидерландската полиция разби тяхна нелегална цигарена фабрика в Грьонинген, в която ченгетата откриха колосалните 150 т. нарязан тютюн.

 

За никого не е тайна, че бизнесът с цигари конкурира по приходи дори наркотрафика, а Истимарото и Мъжкия са живото доказателство за това. Те притежават луксозни яхти за по над 1 млн. евро, закотвени на док в Истанбул. Това е и една от причините тандемът да има врагове в ъндърграунда, застраховка срещу които са бронираните лимузини, които шофират разбойниците.  

 

Истимарото притежава и луксозен „Ролс-ройс“, пуснат в български сайт за продажба на цена от 1 319 000 лв. без ДДС, тоест близо 1.6 млн. лв. с платен данък.

Полицейски източник, запознат с разследването твърди, че Мъжкия се занимава с набирането на майстори за машините и със снабдяването на фабриките с материали за производство на цигари.

Стоящият в сянка Истимарото пък отговарял за продажбата на готовата стока в чужбина и за преминаването й през границата.

 

Нелегалните фабрики на дуета бълват предимно фалшификати на „Филип Морис“, под бранда „Марлборо“ във всякакви вариации. Освен, че са наводнили пазара на ЕС с менте папиросите, Истимарото и Мъжкия доставят цигари дори във Великобритания, където цената е сред най-високите в Европа – около 10 паунда за кутия.

Бандитите наемали на работа предимно украинци – във всяка от фабриките им се трудили поне по 20 работници от бившата съветска република, които живеели в нелегалните цехове, без право да си подават носа навън.

 

Истимарото и Мъжкия живеят в пловдивското село Марково, но често пътуват зад граница. Те притежават няколко луксозни имота в Испания. Според запознати разбитата през 2021 г. нелегална фабрика за цигари в Сарагоса на дуета бълвала продукция за почти 70 млн. евро. Там в бизнеса им помагали и испански престъпници.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.