Шефът на „Морска администрация“ върти контрабанда с „Лукойл“?

По всяка вероятност ще бъде пенсиониран тихомълком от следващия транспортен министър, ако бъде съставено редовно правителство

https://crimesbg.com/kriminalno/shefat-na-morska-administraciya-varti-kontrabanda-s-lukoyl/109762 Crimesbg.com
Шефът на „Морска администрация“ върти контрабанда с „Лукойл“?

По всяка вероятност ще бъде пенсиониран тихомълком от следващия транспортен министър, ако бъде съставено редовно правителство

Директорът на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ – Бургас капитан Живко Петров е изкарал едноседмична почивка на Малдивите. Това се е случило преди Великденските празници, при това забележете – в компанията на блондинка, брюнетка, както и „оперативно интересно лице“, разследвано у нас за контрабанда на високоакцизни стоки от Турция, разкриват запознати от ведомството.

 

Високопоставеният държавен служител изкарал баровската си ваканция в периода 5-14 април, като през това време се водил в отпуск по болест.

Живко Петров отлетял за Малдивите на 5 април с полет от Лондон, като е бил настанен с придружителите си във вила в тузарския комплекс „Уолдорф Астория“, където нощувката излиза над 5 бона. Компанията се е върнала от екзотичната дестинация с частен самолет.

 

Тузарската почивка на Петров на Малдивите съвсем очаквано разбунила духовете в „Морска администрация“ и бил докладван на служебния транспортен министър Христо Алексиев. Запознати с казуса разкриват, че Алексиев е отказал да уволни за втори път Живко Петров с мотив, че мандатът му като служебен министър скоро приключва и не иска излишни скандали в ръководената от него структура.

 

Припомняме, че капитан далечно плаване Живко Петров, който през последното десетилетие управлява Изпълнителна агенция „Морска администрация“, бе уволнен от транспортния министър Христо Алексиев на 28 септември 2021 г. заради аферата със заседналия край скалите на Камен бряг турски кораб „Вера Су“. Само няколко месеца по-късно обаче – през февруари 2022 г., той бе възстановен неправомерно като директор на агенцията в Бургас, макар срещу него да течеше разследване.

 

„Възстановяването на работа на Живко Петров, главен виновник за разсипа на тонове азотна тор в българското море, бе в разрез с мотивите за дисциплинарното му уволнение.

Срещу него и подчинените му от Изпълнителна агенция „Морска администрация“ се води разследване от прокуратурата за бездействие и неадекватни действия от длъжностни лица, довели до замърсяване на морската вода и екологични щети в местността Яйлата край Камен бряг“, коментират незаконното повторно назначение на „вечния“ си шеф служители от „Морска администрация“.

 

Според запознати след завръщането си в Изпълнителната агенция „Морска администрация“ като началник на структурата в Бургас, Живко Петров е унищожил документи, пряко уличаващи го като виновник за разсипването на тонове азот в Черно море.

На 22 септември 2021 г. именно той издава заповед за компрометираното пренатоварване на заседналия в скалите кораб на наша баржа, използвайки два катера и специален кран, който да прехвърли азотните торове от „Вера Су“. Операцията обаче бе преустановена, след като се появи видео в социалните мрежи, което показа как греблото, пренасящо азотната тор, буквално изсипва опасните химикали в морето.

 

Твърди се, че в Черно море реално са изсипани над 900 тона азотна тор, но данните за екокатастрофата умишлено са били манипулирани. В официалната документация на разследването е посочено 20 пъти по-малко количество разпиляна в морето азотна тор – едва около 40 тона.

 

До момента подсъдими за аферата „Вера Су“, са единствено капитанът на товарния турски кораб Хайдар Ергюн и помощник-капитана Кемал Ейхан, които са с повдигнати обвинения от Окръжна прокуратура в Добрич. От държавното обвинение обаче все още не са приключили официално разследването срещу Живко Петров и други длъжностни лица от „Морска администрация“ за неадекватни действия по спасителната операция на кораба, довели до разсипването на огромно количество опасни химикали в Черно море.

 

Твърди се, че миналото лято Живко Петров е бил проверяван и за участие в корупционни действия, свързани с дейността на петролната рафинерия „Лукойл“ в Бургас.

Според запознати с разследването, което е провеждано от ДАНС, той и заместникът му в „Морска администрация“ – Бургас, са покровителствали негален внос-износ на петролни продукти от „Лукойл“ с танкери. Срещу Петров имало и данни за покровителстване на контрабанден канал по море, минаващ през пристанището в Царево.

 

„Живко Петров е заложен на дузпата от миналото лято, но уволнението му все се отлага. Той вероятно ще бъде пенсиониран без много шум от следващия транспортен министър, при положение, че бъде съставено редовно правителство“, твърди източник от „Морска администрация“.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.