Трафикът на дрога затрил Къро и жена му

Допреди 3 години стоката е минавала през зеленчуковата борса на Къро в Слатина

https://crimesbg.com/kriminalno/trafikat-na-droga-zatril-karo-i-zhena-mu/111246 Crimesbg.com
Трафикът на дрога затрил Къро и жена му

Допреди 3 години стоката е минавала през зеленчуковата борса на Къро в Слатина

Според основната версия, разработвана от криминалистите в Южна Африка, се предполага, че мощна сръбска наркогрупировка, която е ръководена от членове на Земунския клан, укриващи се в Южна Африка от години, стои зад ужасното мафиотско убийство на Красимир Каменов, известен като Къро, в Кейптаун.

 

Тази версия на събитията се формира седмица след извършването на жестоката екзекуция на боса и неговата съпруга Гергана Кочанова от варварския клан. В резултат на това мафиотско нападение, бяха убити и детегледчката на Къро и неговият охранител Деан Генов.

 

Водещата версия относно това жестоко четворно убийство в имението на Къро е, че той и близките му бяха екзекутирани в безмилостна гангстерска война за контрол върху международния наркотрафик. Вярва се, че значителна част от трафика на кокаин от Южна Америка през Южна Африка към Австралия и дори към Европа се контролира от сръбската мафия в Южна Африка. През последните години Земунският клан в Южна Африка се изправяше срещу сериозна конкуренция от българска банда, която беше ръководена и финансирана от Къро, познат в Кейптаун от 2009 година.

 

Предполага се, че трафикът на кокаин през Южна Африка, организиран от Красимир Каменов и неговите хора, се е извършвал месечно чрез риболовни и товарни кораби, като структурата на висаджията успявала да пренася между 500 килограма и 2 тона кокаин всеки месец. Твърди се, че малка част от кокаиновите товари са достигали и до България, а допреди 3 години стоката е минавала през зеленчуковата борса на Къро в Слатина.

 

През януари 2020 г. в зеленчуковата борса в Слатина, контролирана от Красимир Каменов – Къро, бяха открити почти 500 кила кокаин, импрегриран в кашони с цитрусови плодове, внос от Колумбия. За дрогата бяха арестувани двама български собственици на фирми, получатели на стоката – бившият шеф софийската митница Красимир Керемедчийски и Огнян Асенов. Последният е родом от Видин, откъдето е и Къро.

 

Няколко седмици след мащабната наркоакция срещу зеленчуковата борса на Къро стана известно, че по същия канал са влезли над 300 кила кокаин в Северна Македония, както и огромно количество бял прах, заловен в Нидерландия в картонени кашони, уж пълни с кафе.

 

„След като пратката в зеленчуковата борса в Слатина падна, Къро и организацията му смениха маршрутите. Още тогава се заговори, че пратката е била изпята от агенти на ДЕА, които са получили информация от сръбските конкуренти на Къро в ЮАР“, коментира източник от родните служби за сигурност. Смущаващ факт е, че въпреки огромното количество заловен кокаин на борсата в Слатина през януари 2020 г., Красимир Каменов – Къро не е бил сред официално разследваните от МВР и прокуратурата за наркотрафика.

 

Ключ към разкриването на мафиотската екзекуция на Къро може да се окаже друго зловещо убийство на българско семейство в ЮАР – това на Анджело Димов и съпругата му Незабравка. През февруари 2018 г. Анджело и жена му са открити разстреляни в дома си в южното предградие на Кейптаун – Бергвилет. Наемните убийци не са пожалили дори кучето на българите, което също е открито с куршум в главата.

 

„Екзекуциите на Къро и на Анджело Димов носят един и същи почерк, с тази разлика, че за Красимир Каменов са пратени повече килъри заради охранителите му. Разследването на първото убийство преди повече от 5 години не установи кои са извършителите, но тогава са се събрали оперативни данни, че двойното убийство на Анджело и жена му е заради дрога и е дело на Земунския клан“, твърдят запознати с кървавата нарковойна между българи и сърби в ЮАР.

 

Земунският клан – организирана престъпна групировка, появила се в квартал „Земун“ в сръбската столица Белград, се прочу в целия свят през 2003 г., след като организира убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич.

 

В последвалата полицейска операция „Сабя“ лидерът на Земунския клан – Милорад Улемек – Легия, заедно с над 50 от хората си, беше заловен. Част от влиятелните членове на Земунския клан обаче се спасяват с бягство в ЮАР. В следващите 20 години сръбската мафия в Южна Африка поема контрола върху трафика на дрога, като според местните медии в този бизнес земунци си партнират с южноафриканския мафиотски бос с чешки корени Редован Крейчин. Той обаче отпада от играта през 2015 г., след като е тикнат в затвора.

 

Покрай разследването на убийството на българина Анджело Димов и съпругата му Незабравка, криминалистите в ЮАР се натъкват на копие на личната карта на Къро, съхранявана в папка с важни документи на избитото семейство. Впоследствие Каменов ще обясни, че се познавал бегло с Анджело Димов покрай съпругата му, която се запознала с жена му при гинеколог. Първоначално мислил да подхване общ бизнес с Димов, но впоследствие се отказал и заради това копие от личната му карта било открито в дома на разстреляното семейство.

 

Криминалистите в ЮАР обаче имат друга версия за познанството между Красимир Каменов и Анджело Димов. Според тях Анджело е изпълнявал мокри поръчки на висаджийския бос и е имал роля в организирането на трафика на наркотици заедно с други българи.

 

Смята се, че Анджело и жена му са ликвидирани като отмъщение за неуспешния атентат срещу един от тарторите на Земунския клан в ЮАР – Иван Джорджевич – Жуча. През септември 2017 г. български наемни убийци, вероятно изпратени от Къро, изстрелват 4 куршума в тялото на Жуча. Сръбският мафиот е издебнат пред тузарски ресторант в Йоханесбург, но по чудо оцелява в покушението, като животът му е спасен от лекарите в Спешното отделение. Две години по-късно – през пролетта на 2020 г., Жуча е ликвидиран в мерцедеса си и пред очите на двама от своите гардове, след като наемници откриват огън по лимузината му.

 

На сметката на Красимир Каменов – Къро в ЮАР се приписват още три мафиотски убийства на членове на Земунския клан, случили се през последните 4 години. Твърди се, че Каменов стои зад разстрела на Милан Джуричич – Мики, някога разследван като съпричастен към смъртта на Желко Ражнатович – Аркан, зад убийството на Дарко Кулич и неразкрития разстрел на Югослав Смикилич, смятан за диспечер на кокаиновите товари на Земунския клан към Европа.

 

Съществуват съмнения, че във войната между Красимир Каменов – Къро и сръбската наркогрупировка пада убит и черногорския съпруг на „Мис България 1998“ Наталия Гуркова – Джордже Михалевич. Черногорецът беше ликвидиран на 24 септември 2018 г. с дъжд от куршуми на светофар в Бедфордвю край Йоханесбург, изстреляни от мотористи. И до днес мафиотската екзекуция на Джордже не е разкрита от полицията в ЮАР. Смята се обаче, че

 

Джордже е наказан от сръбската мафия заради това, че работи съвместно с българите и с Красимир Каменов – Къро. Твърди се, че чрез бизнеса с диаманти на мъжа на българката Наталия Гуркова, организацията на Къро е препирала част от постъпленията си от наркотрафик. В схемата на Къро важна роля е играл и сръбския гангстер Веселин Меда Райчевич, брат на страховития сръбски главорез Воислав Райчевич – Американеца.

„През последните месеци няколко големи кокаинови пратки на Земунския клан, предназначени за Европа и за Австралия, бяха заловени от агенти на ДЕА. Съществуват оперативни данни, че сърбите държат отговорен за падналите товари лично Красимир Каменов. Възможно е бруталното убийство на Каменов и на семейството му да е породен и от друг мафиотски сюжет, който обаче със сигурност е свързан с международния трафик на кокаин“, категорични са антимафиоти.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.