На вниманието на ДАНС! Прибират ли рушвети псевдоеколозите от прокопиевото НПО “Балканка” и говорителят му Димитър Куманов, за да саботират енергийната сигурност на България?

Защо родното ФБР е прекратило разследване срещу Куманов и ортака му Иван Пандъков?

https://crimesbg.com/lichnosti/na-vnimanieto-na-dans-pribirat-li-rushveti-psevdoekolozite-ot-prokopievoto-npo-balkanka-i-govoritelyat-mu-dimitar-kumanov-za-da-sabotirat-energiynata-sigurnost-na-balgariya/133922 Crimesbg.com
На вниманието на ДАНС! Прибират ли рушвети псевдоеколозите от прокопиевото НПО “Балканка” и говорителят му Димитър Куманов, за да саботират енергийната сигурност на България?

Защо родното ФБР е прекратило разследване срещу Куманов и ортака му Иван Пандъков?

“В ход е ужасяваща атака срещу енергийната сигурност на Р България, който се извършва зад гърба на Държавна агенция национална сигурност, по поръчка на частни фирми, свързани с възобновяемата енергетика от Гърция и Турция. Дейни участници в този старателно планиран атентат са лицата Димитър Куманов и ортака му Иван Пандъков, скрити зад маргиналното НПО “Балканка”, зад което наднича зеления октопод на Прокопиев”. Това сподели настояващ за анонимност представител на родното ФБР по повод опитите на съседни нам страни да саботират развитието на най-чистата и лесно достъпна енергия - тази от ВЕЦ-овете.

 

По думите му, Държавната агенция години наред е била по следите на организирана престъпна група, начело с  Димитър Йорданов Куманов – неуспял предприемач, учредител на екологичното сдружение “Балканка”, гравитиращо около фондациите на Иво Прокопиев. Той е част от приятелския кръг, управляващ неправителствените организации в коалицията „За да остане природа в България“, действаща с протекциите на разградския олигарх.

 

От ДАНС били засекли кореспонденция и финансови трансфери към Куманов и съратниците му, идващи от две гръцки и турски НПО-та, където членуват фирми-собственици на ВЕЦ-ове. Целта на меко казано необяснимите донорства, получавани от заподозрените най-вече на ръка, била за да саботират изграждане на нови водно-електрически мощности, под претекст, че съоръженията пречели на рибната популация в реките.

 

Саботажът се осъществявал по множество направления - жалби от сдружение “Балканка” срещу инвестиционните предложения, атака в съда, лобиране пред МОСВ и не на последно място - организиране на протести и живи вериги около ВЕЦ-овете или директно пред сградите на еко министерството и местните РИОСВ-та.

 

Целта на родните диверсанти била чуждите фирми (най-вече засечените гръцки и турски дружества), да получат енергийно превъзходство и като краен резултат - вместо производител и износител на зелен ток, България да се превърне във вносител и потребител. ВЕЦ-овете са възобновяеми източници на енергия, които освен ниската си цена и добра ефективност, са и гръбнакът на ВЕИ по целия свят. Защото хидроенергията е най-добрият балансьор на електропреносната мрежата. Стратегията на чуждестранните донори на Куманов добила особена актуалност от началото на войната в Украйна, ето защо комуникацията им с тукашните национални предатели добила особена интензивност, с което се набила на очи в службите за сигурност.

 

Ако има нещо по-противно в цялата история, то е че ДАНС в миналото вече била образувала проверка срещу Куманов и сдружение “Балканка” по сигнал за шпионаж в полза на чужда държава, но разследването било смачкано с идването на Кирил Петков на власт в края на 2021 г.

 

Според участници в разработката, вторичната “тъмна” цел на сдружение “Балканка” било извършването на т.нар. “екологичен рекет” - прийом, станал запазена марка на цялата мрежа от “зелени” сдружения под шапката на Прокопиев. След като входирали сигналите си срещу ВЕЦ мощностите, те давали знак на инвеститорите да се свържат с Куманов и съратниците му и бивали изнудвани за пари, ако искат жалбите са бъдат оттеглени.

 

Атаките на “Балканка” срещу държавната политика за строеж на ВЕЦ-ове са били особено активни по времето на кабинета “Борисов” и при служебните правителства на Румен Радев, но по времето на управлението на Кирил Петков, те биват преустановени, сочи още статистиката на родното ФБР. Дали висши активисти на “Продължаваме промяната” и “Демократична България” също са предавали и продавали националните ни интереси на чужди държави, предстои да бъде изяснено.

 

Масло в огъня на подозренията налива фактът, че близък родственик на председателя на сдружение “Балканка” Иван Георгиев Пандъков е неуспелия кандидат депутат от листата на ДБ Пенчо Георгиев Пандъков, който на предстоящите избори ще се бори за народната любов от името на отцепилата се партия на “Зелените”.

 

По-голямо любопитство поражда въпросът кой и защо е наредил ДАНС да смачка проверката и дали определени фигури в агенцията не са наложили вето над бъдещи разследвания срещу Димитър Куманов. Нашият екип ще продължи да следи случая и междувременно очакваме отговор от отговорните институции.

Източник: crimesbg.com

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.