Старозагорци на бунт срещу Живко Тодоров заради разкопани улици! Кмете, ще си счупим краката като отиваме да гласуваме!

Безумните ремонти на ВиК мрежата са направени в ущърб на хората, без графици и ясни срокове, твърдят строителни експерти

https://crimesbg.com/lichnosti/starozagorci-na-bunt-sreshtu-zhivko-todorov-zaradi-razkopani-ulici-kmete-shte-si-schupim-krakata-kato-otivame-da-glasuvame/119556 Crimesbg.com
Старозагорци на бунт срещу Живко Тодоров заради разкопани улици! Кмете, ще си счупим краката като отиваме да гласуваме!

Безумните ремонти на ВиК мрежата са направени в ущърб на хората, без графици и ясни срокове, твърдят строителни експерти

Старозагорци са на ръба на нервна криза от разкопаните улици, видя наш репортер. Шосетата и вътрешно блоковите улици наподобяват повече лунен пейзаж с дълбоките кратери, зловещо зейнали дупки в асфалта и прахолякът, който е на път да предизвика пандемия от белодробни и респираторни заболявания, твърдят медици от региона.

 

Летните жеги отминаха, но прахът, който покрива Стара Загора, остава. Както и несгодите, които гражданите всекидневно трябва да изтърпяват в разкопания си град – мръсотията, спирането на водата и влошеното й качество, разбитите и затворени улици, огромните задръствания в трафика, невъзможността да паркират личните си автомобили и още един куп неудобства от битов, транспортен и екологичен характер.

 

Каква е причината една от най-активните в икономическо отношение и бързо развиващи се общини в България да наподобява Бейрут и Газа във военно време? Според граждани - това е мегаломанският проект за нов воден цикъл, започнат от настоящия кмет Живко Тодоров преди година и нещо. Начинанието, според действащия градоначалник, който пак се полакоми за нов мандат, трябваше да подмени изцяло остарелите водопроводни тръби, както и подземното окабеляване. Амбициозната инвестиция е дофинансиране с нови 14,5 млн.лв., сочи наша справка. 

 

Според опоненти на Тодоров от десния политически спектър, по-голямата част от парите са пренасочени от проваления проект за спортна зала, за който вече Ви разказахме. През януари 2022 г., кметът помоли финансовия министър да му разреши да похарчи отпуснатите за “Арена-Стара Загора” 14 млн.лв. именно за инфраструктурата на града.

 

18 месеца по-късно, старозагорци останаха без спортна зала и без читава ВиК инфраструктура. Единственото, което Живко Тодоров им остави като наследство от мандат 2019-2023 г. са чудовищно разбити улици и запрашаване в пъти над нормата от нескончаемите и видимо неуспешни ремонти в града. 

 

Ако съдим по реакциите във фейсбук, Тодоров не би трябвало да има очи да излезе сред съгражданите. Ето какво четем в местните групи (запазваме автентичния правопис и спестяваме самоличността на авторите):

 

“Интересувам се, до кога бе? Това е състоянието на улиците Ген.Стефан Тошев и 12-ти пехотен полк( само около 20-25 блока)!

Някой дава ли си сметка,какво се случва при затварянето на три от пресечките към квартала? За мизерията от разкопаните настилки, въобще няма да говоря! Защо след като миналата седмица се изрина асвалтът,тази  вече не се работи усилено? Пък и това да значи само чакълиране на този "бейрут"...”

 

“Ще използвам публикацията на господина, за да питам: покрай детската градина на детето ми (17 ДГ) двете улици ,,Георги С. Раковски" и ,,Георги Кюмюрев" се ,,ремонтират" от месеци. Децата вътре и вън дишат прах и мизерия. Кога ще се ремонтира този участък? И защо трябва улица по улица да питаме? До кога ще си разбиваме здравето и колите?”

 

“А чучурите,кога?Ще си изпочупим краката,докато стигнем до урните да гласуваме......”

 

“Започва разкопаване ли пак? За 9 път от Великден до сега на тази голяма отсечка?! И таксита вече не искат да идват в квартала.”

 

“Прогнил град в прогнила държава”.

 

“Ще чакаме да завали ,че тогава ще полагаме асфалта да стане качествено!”

 

“На ул." Ген. Стефан Тошев" сме забравени и от бога. За 34г. само са ни осветили от Живко Тодоров и до там сме. Газим в калта, няма стълби, няма тротоари, а за бунището няма да говоря. Добре че има избори та МАЛКО да го разчистят. Като духне вятър и боклуците стигат до МОЛ Галерия. А бе ужас”.

 

Справедливият гняв на заралии е видим и се сгъстява с всеки изминал ден. И все пак - каква е причината град с мащабите на Стара Загора да тъне в разруха? Обърнахме се за коментар към специалисти-градоустройственици за да ни вкарат в същината на проблема. 

 

Живко Тодоров в множество напоителни и най-вероятно, поръчкови интервюто твърди, че жертвите си заслужават в името на светлото ни водопроводно и канализационно бъдеще, което ни очаква след реализацията на проект по програмата „Околна среда“ (2014-2020 г.) на стойност 122 млн. лева. Финансирането е от Кохезионния фонд на ЕС, от републиканския бюджет и от собствени средства на ВиК дружеството. С тях трябва да бъдат подменени 100 км водопроводи и канализация в областта.  

 

Разбира се този проект е важен, защото в централната част на Стара Загора водопроводите са на повече от 60 години. А с изпълнението му ще бъдат преустановени течовете на питейна вода, която отскоро гражданите плащат на значително по-висока цена. 

 

Само че реализацията на проекта започна едва през март миналата година, а трябваше да приключи до октомври 2023-та. Което така и не се случи.

 

Според инженер Румен Райков – управител на ВиК дружеството с неясен статут, заради постоянните му смени, този срок, макар и кратък все пак е можело да бъде спазен, ако при изкопните дейности не излязат нови археологически находки, чието проучване и консервация ще забавят строително-монтажните дейности.

 

Те се извършват от ДЗЗД ВиК Стара Загора – с 60,4 процента дялово участие на Трейс Груп Холд АД и 39,6 на ДК Инфра Инвест и от „Хидрострой“ АД – София, сочи справка в публичните регистри.

 

Както често става у нас, обичайно спечелилите обществените поръчки в България

дружества наемат фирми-подизпълнители, които извършват основните строително-монтажни дейности. Според инженер Райков цените им, определени при подписването на договорите, вече не са актуални. За година и половина те са скочили двойно, затова фирмите очакват те да бъдат актуализирани, а изпълнението на проекта дофинансирано.   

В противен случай може да се окаже, че градът ще стои разкопан – неизвестно колко дълго време, а улиците – неасфалтирани.

 

Според архитекти и инженери, до които се допитахме, към Живко Тодоров трябва да бъдат зададени следните въпроси:

 

1.    Кой точно изпълнява на дело безумните ремонти и защо се крие зад големите строителни мастодонти, спечелили поръчката? 

2.    Верни ли са зачестилите в Стара Загора слухове, че кметът лично е “съветвал” спечелилите дружества да наемат конкретни фирми на терен? И ако е така, близки ли са те и колко точно до кмета? Този въпрос е в продължение констатацията на КПКОНПИ от 6 януари 2022 г., че в община Стара Загора има наличие на данни за извършени корупционни престъпления от лица, заемащи висши публични длъжности.

3.    Защо графикът за изпълнение на ремонтите не е бил предварително зададен от общината и съобразен с удобството на гражданите?

4.    Защо мащабното разкопаване не беше разделено на райони, така че всяко следващо дупчене на асфалта да се предхожда от прясно асфалтирани и чисти улици?

5.    Защо такъв мащабен проект не бе изготвен в интерес на гражданите в Стара Загора, а не на фирмите-подизпълнители, които ежечасно оскъпяват дейностите и рекетират бюджета за още и още пари?

 

Докато чакаме отговори, оставяме думата на отговорните институции.

 

Директорът на Регионалната дирекция за национален строителен контрол(РДНСК) в Стара Загора архитект Йордан Данев вижда в изпълнението на този проект поредната лоша практика в страната, но твърди, че всички въпроси, свързани с него, трябва да бъдат задавани към Общината.

 

Най-важният от всички проблем остава постоянното запрашаване на въздуха.

И той застрашава здравето на всички граждани на Стара Загора, особено на онези, които живеят в разкопаната централна градска зона.

 

Градът, който вижда вода от дъжд на дъжд, макар от Общината и от фирмата-концесионер по чистотата да твърдят друго, сега е засипан с прах от строителните дейности. Но колкото и да се опитвахме да разберем чие е задължението поне да се оросяват строителните участъци, така и не успяхме.

 

Най-голямо недоумение буди фактът, че изпълнението на водния проект не се е отразило на въздуха в Стара Загора. Това показва справка, която направихме на случаен подбор от архива с ежедневните бюлетини за качеството на въздуха, съхраняван в интернет страницата на ИА “Околна среда” за август и септември.

В нито един от тях нямаше превишение на нормите за фини прахови частици, нито на други вредни емисии в атмосферата.

 

Странно на кого да вярват старозагорци – на данните от автоматичната станция на ИАОС или на собствените си сетива? И какво прочисти въздуха на града за две години, след като през 2020 Стара Загора оглави класацията за смъртност в Европа, причинена от мръсен въздух според Доклада CE-Delft на Европейския алианс за обществено здраве? 

 

Тези и други тежки въпроси, гражданите на Стара Загора са решили да зададат на Живко Тодоров на 29 октомври т.г., ако все пак оцелеят без травми и счупвания докато стигнат до урните. Вече две години действащият кмет отказва да отговори по същество на болките на своите съграждани. Вместо адекватно, държавническо поведение, той често бил чуван да споменава в не особено тесен кръг: “Държавата – това съм аз”. Да видим до кога.

 

Бележка на редакцията: Докато подготвяхме материала, на 26 октомври т.г. от Гражданско сдружение БОЕЦ разпространиха скандален запис, от който се чува как кандидати за общински съветници от политическа сила, която не издига кандидат за кмет, обсъждат покупка на гласове и обясняват, как Живко Тодоров щял “да им даде” още 700 гласа. Въпреки, че градоначалникът публично се разграничи от скандала, прилагаме линк към записа.

https://www.facebook.com/reel/1533468144066646?fs=e&s=TIeQ9V

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.