Заместникът на европрокурорката Теодора Георгиева ли е човекът, пуснал сигнала на Пепи Еврото до медиите?

Облаците около нея се сгъстяват

https://crimesbg.com/lichnosti/zamestnikat-na-evroprokurorkata-teodora-georgieva-li-e-chovekat-pusnal-signala-na-pepi-evroto-do-mediite/119050 Crimesbg.com
Заместникът на европрокурорката Теодора Георгиева ли е човекът, пуснал сигнала на Пепи Еврото до медиите?

Облаците около нея се сгъстяват

Скандалният сигнал на смятания за мъртъв адвокат-лобист Петьо Петров, по-известен като Пепи Еврото срещу българската европрокурорка Теодора Георгиева, позната в близкия си кръг като Тошка, е разпространен до медиите от заместника на Георгиева – Димитър Беличев. Това разкриват запознати от българския офис на европрокуратурата.  

 

Самият Беличев е заминал за Люксембург, където е седалището на еврообвинителите начело с Лаура Кьовеши, още на 15 октомври, неделя, а сигналът на Пепи Еврото срещу Теодора Георгиева става публично известен в медиите във вторник, 17-и. Не е известно по чия покана Беличев се е явил в Люксембург – дали е бил повикан от шефката си Кьовеши, или от българската европрокурорка. При всички случаи обаче внезапното му отпътуване буди много въпросителни сред колегите му, още повече че това се случва след получаването на сигнала от Пепи Еврото срещу Теодора Георгиева.

 

Твърденията на Кьовеши, че при нея няма такъв сигнал, не кореспондират с правилата за работа на Европрокуратурата, тъй като всякакви сигнали могат да бъдат изпращани както до нея, така и до българския офис на структурата. Нелепо звучат и твърденията на самата Теодора Георгиева, че сигналът е анонимен, тъй като, макар и в печатна форма, той е подписан собственоръчно и придружен с клетвена декларация, съдържаща всички атрибути за персонифициране на сигнала. За да се смята един сигнал за анонимен, от него трябва да липсват поне едно от трите имена, ЕГН и подпис, каквито писмените твърдения на Пепи Еврото притежават.

 

Според него и написаното в сигнала, европейският прокурор от България Теодора Георгиева е получавала регулярно подкупи, за да влияе върху хода на разследвания от 2019 г. „Давах всеки месец по 10 000 лева на европейския прокурор Теодора Георгиева лично. Първоначално, парите се предаваха във ВИП залата на ресторант „Осемте джуджета“, твърди Еврото в писмото си.

„След като Георгиева стана европейски прокурор и започна да отсъства от страната доста често, парите й се даваха, когато се прибираше в България на удобни за нея места. В замяна на това Теодора Георгиева имаше ангажимент да оказва влияние конкретни досъдебни производства да се приключват според моите указания, с оглед на това, че по този начин можех да договарям големи суми от лицата спрямо които се водеха  досъдебни производства.

С две думи, трябваше да се контролира българският офис на Европейската прокуратура и по този начин да се изкарват големи суми пари“, твърди сензационно Петьо Петров в сигнала си до офиса на българската европрокуратура.

 

Получаването на сигнала в този офис означава, че е сезирана европрокуратурата. Той е изпратен още до КПКОНПИ и до Народното събрание у нас, но не и до съдебните инстанции. Проверката му обаче тече в Софийска градска прокуратура.

 

Опитите на Теодора Георгиева да се оправдае, че сигналът е анонимен, защото, ако беше реален, значи е известно къде се намира Петър Петров, което пък означава, че той веднага трябва да бъде арестуван.

С днешна дата обаче това твърдение звучи нелепо, тъй като сигналът може да бъде написан на всяка точка от земното кълбо и изпратен от съвсем друга.

 

Затова големият въпрос в момента е какво наложи спешното заминаване на бившия зам. районен прокурор в Пловдив и днешен заместник на Теодора Георгиева за Люксембург.

Дали румънската звезда на еврообвинението възнамерява да приложи чл. 16 от регламент 2017/1393 на Европейския парламент за създаването на европрокуратурата и да отстрани Теодора Георгиева, докато траепроверката на сигнала на Петър Петров, като възложи функциите на заместника й Димитър Беличев. Или е призована от самата Георгиева, зада се мисли стратегия по оцеляването й на поста, тъй като за никого не е тайна, че тя се точи да става и главен прокурор, което пък ще разчисти път пред Беличев да заеме поста й в европрокуратурата.

 

Каквото и да твърди Георгиева, тя очевидно не е никак спокойна, защото в коментара си по случая заяви: „Ако бях в България, сигурно щяха и дело да ми образуват“.

Дело все още няма, но проверката на СГП тече. А това, че тя не е в България, не е никаква пречка да й бъдат повдигнати обвинения, както се видя в случаите със забегналите в странство Васил Божков – Черепа и Цветан Василев. Първият се сдоби дори с 19 обвинения, без да е в България.

 

 

Като се изключи  разпространяването на сигнала до медиите, което е недопустимо за тази структура, при всички случаи Беличев е печеливш, а върху Теодора Георгиева ляга тежко петно, за да претендира за поста главен прокурор у нас. За него се знае също така, че е в топли връзки с мастит бизнесмен, който го подкрепя, и че именно той е човекът, който поддържа контактите с бившите премиер Кирил Петков и вицепремиер Асен Василев от офиса на българската европрокуратура.

 

 

Развръзката по  скандала тепърва предстои и тя може би ще даде отговор и на въпроса, жив ли е Петьо Петров или в европрокуратурата се получават писма от отвъдното.

 

Според запознат сигналът изобщо не е за подценяване. Пепи Еврото е посочил конкретно лице, което е било в течение на даването на рушветите – Кристиян Георгиев Христов, който в продължение на няколко години е бил дясна ръка на съдебния лобист. Най-вероятно Кристиян ще потвърди изнесеното в писмото. Смята се, че е възможно някои от срещите в злополучния ресторант „Осемте джуджета“ да са били записани. Възможно е като свидетел да се яви и бившата жена на Петьо Петров – Любена Петрова, която е наясно с далаверите му.

Източник: Уикенд, crimes.bg

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.