Архиерейска света Литургия събра вярващите за летния Никулден в столичния храм "Св. Николай" във „Връбница"

https://crimesbg.com/novini/arhiereyska-sveta-liturgiya-sabra-vyarvashtite-za-letniya-nikulden-v-stolichniya-hram-sv-nikolay-vav-vrabnica-5/133365 Crimesbg.com
Архиерейска света Литургия събра вярващите за летния Никулден в столичния храм "Св. Николай" във „Връбница"

На Светли четвъртък, когато  Православната църква си спомня за пренасянето  на светите мощи на Св. Николай Мирликийски Чудотворец от гр. Мира (Ликия, Мала Азия) в гр. Бари (Италия), десетки  миряни се стекоха в столичния храм “Свети Николай Чудотворец” в район “Връбница” за да отбележат неговата 100-годишнина и храмов празник.

 

Празничната Архиерейска света литургия бе възглавена Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха: архимандрит Евтимий, духовен надзорник при Софийска Св. Митрополия, Протосингела на Софийска Света Митрополия о. Василий, иконом Валентин Тупаров, иконом Николай Пешов, прот. Желязко, прот. Венцислав Тонов, свещ. Атанас Забаданов, протодякон Иван Петков и други духовници.

 

Песнопенията на светата Литургия бяха изпълнени от църковния хор. Голямо множество християни присъстваха на храмовото тържество и молитвено съучастваха в службата. Изпълнилите храма вярващи се радваха на архиерейското присъствие и празничното богослужение.

В чест на празника бе осветено благоукрасено коливо, от което вкусиха всички присъстващи.

В края на тържествената света Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за историческото събитие по пренасянето на светите мощи на  свети Николай в италианския град Бари през 1087 г., запозна вярващите с  живота на великия Божи Архиерей и подтикна присъстващите на  богослужението да възлюбят добродетелите на св. Николай, които са  Христови и водят по отъпкан път към Христовото Царство и вечния живот.

Думи на благодарност към епископ Поликарп отправи иконом Методи Корчев от името на духовенството, църковното настоятелство и всички присъстващи в храма. От името на свещениците при храма, църковните настоятели и верния народ, поздравление и букет цветя към епископа поднесе Негово Високоблагоговейнство иконом Методи Корчев.

Сред вярващите, събрали се във “Връбница” по случай храмовия празник, бяха арх. Пламен Мирянов, под чието ръководство работи единственото християнско радио в София - Радио „Зорана“, което е здраво стъпило на основните стълбове на българската идентичност – християнската вяра, фолклора, народното творчество и вечните творби на високата словесност.

Гости на празника бяха още кметът на р-н Връбница, Румен Костадинов, както и неговия предшественик г-н Младен Младенов, заедно с кмета на столичния район “Надежда” Димитър Димов и доскорошният градоначалник на р-н Илинден Иван Божилов, който бе удостоен с дарителска грамота от църковното настоятелство на  храм “Свети Николай Чудотворец”.

 

Паметта на Св. Николай се чества два пъти през годината: на 6 декември, когато той се представил на Господ, и на 9 май (Св. Николай – летни) – денят на пренасянето на светите мощи на св. Николай от град Мира в Ликия (Мала Азия) в град Бари (Италия). През 1077 г. гр. Мира е бил завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, Светителят в съновидение разпоредил на един свещеник от гр. Бари да пренесе мощите му в своя град, където живеело компактно гръцко население. Това станало на 9 май 1087 г. През 1139 г. в гр. Бари е построен храм, посветен на св. Николай, където и до днес се намират благодатните мощи на светеца. Този църковен празник в България е известен като „Св. Николай Летни“.

Източник: informiran.net

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.