Шефът на Гранична полиция Антон Златанов: Мигрантският натиск на българо-турската граница е свален със 70% – конкурсът за гранични полицаи ще протече на три нива

https://crimesbg.com/novini/shefat-na-granichna-policiya-anton-zlatanov-migrantskiyat-natisk-na-balgaro-turskata-granica-e-svalen-sas-70-konkursat-za-granichni-policai-shte-proteche-na-tri-niva-5/141174 Crimesbg.com
Шефът на Гранична полиция Антон Златанов: Мигрантският натиск на българо-турската граница е свален със 70% – конкурсът за гранични полицаи ще протече на три нива

От МВР обявиха конкурс за назначаването на 400 гранични полицаи.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за МВР и на Закона за администрацията, с които се увеличава капацитетът на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове, бе гласуван от депутатите в край на март. 

 

Негови вносители бяха председателите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски. 

 

Вчера Калин Стоянов е подписал заповедта, с която се обявяват първите 400 места за гранични полицаи.

 

Ето как коментира ситуацията Антон Златанов, изпълняващ длъжността директор на "Гранична полиция".

- Бихте ли коментирали подробности за законопроекта на господата Борисов и Пеевски за увеличаване на числения състав на граничните войски, г-н Златанов?

- Това е дългогодишно искане на "Гранична полиция", което през тази година получи своето одобрение. В края на зимата и началото на пролетта беше внесено такова предложение в парламента, съответно беше одобрено да отпадне ограничението в закона за администрацията, относно това да бъде фиксиран щатът на МВР и по специално на ГП. Вследствие на което бяха отпуснати допълнително 1264 бройки, които в годините просто са съкращавани в нашия щат, а ние имаме огромната нужда от тези позиции, тъй като знаете, че българо-турската граница е най-натоварената в Европа. 

Дълъг процес ще е, това са току-що отпуснати празни позиции. Естествено, че 1200 човека няма как да бъдат назначени по едно и също време. Това ще стане на три етапа. Първият започна. Вчера сме обявили конкурс за регионалните ни дирекции. Публикували сме всички заповеди и сме удължили максимално на срока за подаване на документи. Той ще бъде 1 месец. Необходимото, което трябва да се знае, че има минимални изисквания като възраст, средно образование. Спечелилите ще бъдат изпратени на специализирано обучение в Академията на МВР. Доста хора питат - след като не са учили национална сигурност, дали могат да кандидатстват. Да, могат. Може да кандидатства всеки български гражданин до 40-годишна възраст със средно образование. 

 

- Вашето име беше спрегнато като служебен министър на вътрешните работи. Някой разговарял ли е с Вас по този въпрос?

- И аз четох подобни коментари. Категорично не са водени подобен тип разговори. А и аз не считам, че към момента следва да изоставям работата и длъжността, която имам, тъй като изключително много я харесвам, работя я с желание, екипът е страхотен, имаме още много работа да вършим. Не мисля, че е време, в която аз трябва да изоставя полицейската работа. Считам се за професионалист. Иска ми се да продължа да бъда полицай.

 

- Има ли напрежение в момента по някоя от границите - натиск от емигранти или контрабандните канали да са се засилили?

- Естествено има натиск. И сега е пиковият натиск за годината на българо-турската граница. Но държа да отбележа, че той е със 70% по-нисък от миналата година по това време. Доволни сме от тези резултати. Те се отчитат и от турската страна, и от европейските ни партньори, от "Фронтекс".

В понеделник и вторник предстои за втори път да дойде шефът на "Фронтекс" в България по моя покана. Всичко като резултати в момента е много добре, мигранти има естествено, но сме свалили нивата достатъчно ниско. Сега остава да продължим да работим все така добре. 

Източник: pik.bg

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.