В Шенген сме, край на паспортната проверка за самолета

В случай, че кацате от европейска държава, директно се отправете към линията за багаж

https://crimesbg.com/novini/v-shengen-sme-kray-na-pasportnata-proverka-za-samoleta-5/131212 Crimesbg.com
В Шенген сме, край на паспортната проверка за самолета

В случай, че кацате от европейска държава, директно се отправете към линията за багаж

Добрите новини, произхождащи от това, че България вече е член на Шенгенското пространство по въздух и вода  е, че нашенците ще избегнат проверките по въздушните и водните граници – тромав процес, продължил повече от десетилетие.

 

Във връзка с новосъздадената ситуация, летище София разпространи информация за пътниците, улесняваща преминаването им през най-големия и натоварен български аеропорт.

 

Ако сте заминаващ пътник

Пътувайки до страна от Шенген, регистрирате багажа си, ако имате такъв, след което предстои само проверка сигурност, както и митнически контрол за страни извън ЕС – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Такъв се осъществява и за пътници, пътуващи за трети страни през страна-членка на Шенген. След това те се отправят към изхода за излитане, без да преминават паспортен контрол.

 

Ако дестинацията е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка за сигурност, митнически и паспортен контрол.

 

Ако сте пристигащ пътник

Ако пътник каца на летище София от страна-членка на Шенген, той може да се отправи директно за получаване на багаж, ако има регистриран такъв, без да преминава паспортен контрол за пътници, пристигащи от страни извън ЕС – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и за пътници, пристигащи от трети страни през страна-членка на ЕС.

 

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична проверка и митническа проверка преди получаването на регистрирания багаж остава същата, както е до този момент.

 

Вече няма изискване за писмено съгласие от родителите на малолетно или непълнолетно дете.

 

Главна дирекция „Гранична полиция“ няма да изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за Шенгенски държави. Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от съответния районен съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина. Остава обаче задължително изискването за носене на документ за самоличност.

Източник: Уикенд

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.