Къде е най-трудно да се вземе шофьорска книжка? България е на 29-о място в света

https://crimesbg.com/obshtestveni-temi/kade-e-nay-trudno-da-se-vzeme-shofyorska-knizhka-balgariya-e-na-29-o-myasto-v-sveta/46071 Crimesbg.com
Къде е най-трудно да се вземе шофьорска книжка? България е на 29-о място в света
 

 


 

България е на 29-о място от страните в света, в които получаването на шофьорска книжка е най-трудно. Това става ясно от проучване на сайта Zutobi, специализиран в онлайн курсовете за обучение на шофьори във Великобритания. Британците са разгледали данните за всяка страна по света и премахнали 87, за които не могли да намерят пълни данни, оставяйки в проучването 108 страни.

За общия резултат са взети седем аспекта, а именно – възраст, от която можете да шофирате, разходи за изпита, необходим ли е теоретичен тест, има ли практически тест, необходим ли е очен тест, общ медицински преглед и има ли минимум задължителни уроци преди да се явиш на шофьорския изпит. Максималната оценка е 10.

 

 

 

Според проучването Мексико е най-лесната страна в света за получаване на шофьорска книжка, тъй като в много части на страната трябва само да се явите на писмен тест и всъщност не е нужно да доказвате, че можете да шофирате. Това очевидно е крачка напред в сравнение с преди. Преди 2018 г. изобщо в Мексико не е трябвало да правите тест.

В Индия всичко, което трябва да покажете за практическия изпит, е, че можете да шофирате напред, да завиете наляво и да спрете. Бурунди и Египет също очевидно имат много кратки и прости шофьорски изпити.

Най-трудната страна за получаване на шофьорска книжка е Хърватия, където средно се нуждаете от около 85 урока по шофиране, преди да можете да се явите на изпит. Освен това е много скъпо.

Най-лесните страни за научаване на шофиране

   1. Мексико – 9.48/10

Качването зад волана в Мексико е невероятно лесно поради редица причини. Първо, в голяма част от страната не е необходимо по закон да се явявате на практически тест, за да получите лиценз. Има само теория, която е въведена от 2018 г. В страната може да карате кола от 15-годишна възраст.

2. Катар – 7.39/10

В Катар може да вземете книжка, ако сте навършили 14 години. На всичкото отгоре цената на шофьорския изпит е 30 паунда, което е по-малко от половината от средна стойност от 75 паунда по света. Все пак в страната има както теоретичен, така и практически изпит.

3. Латвия – 7.03/10

Латвия е европейската държава, в която е най-лесно да се научиш да шофираш. Тест в Латвия струва само 26 паунда, което е по-евтино от Мексико и Катар, но минималната възраст за шофиране е по-голяма – 16 години.

4. САЩ – 6.95/10

Подобно на Латвия, възрастта, от която можете да шофирате в САЩ, е 16 (въпреки че в някои щати имат малко по-различни закони), и подобно на всичките пет най-лесни за шофиране държави, те не изискват уроци по шофиране преди полагане на теста. Цената на теста в САЩ е малко под средната за целия свят – 84 паунда (116 долара).

5. Канада – 6.93/10

Резултатът на Канада от 6,93 е само 0,02 по-нисък от САЩ поради незначително по високата цена на теста – с 14 паунда отгоре.

Най-трудните страни за научаване на шофиране

1. Хърватия – 1.96/10

Хърватия е най-трудната страна, поради скъпите и строги тестове за шофиране. В балканската държава трябва задължително да минете поне 85 часа кормуване преди въобще да имате право да се явите на теоретичен изпит. Хърватите също трябва да представят множество медицински разрешения и да похарчат около 930 паунда, за да получат шофьорския си лиценз.

2. Бразилия – 3.21/10

Преди да можете да се явите на пътен тест в Бразилия, по закон сте длъжни да минете 60 часа уроци, 45 на теория и 15 практически. Кандидатите за шофьорска книжка трябва да преминат през множество медицински прегледи, както и през психологически тест, преди да получат право да шофират. Общата цена на всички тези тестове достига средно около 213 паунда.

3. Унгария – 3.59/10

Унгарците, които искат да имат шофьорска книжка, трябва да преминат очни и медицински прегледи, след което ги чакат минимум 58 часа уроци, преди да могат да се явят на тест. От друга страна, бъдещите унгарски шофьори могат да получат книжка година по-рано от повечето страни и разходите са сравнително евтини.

4. Бахрейн – 3.62/10

Медицински, теоретичен и накрая практически тест трябва да бъдат минат бъдещите шофьори в Бахрейн. В страната трябва да имате 18 години за книжка, а тестът струва 361 паунда.

5. Черна гора – 3.79/10

Черна гора има деветия най-скъп изпит за шофьор от 239 лири, изискват се медицински и очен преглед преди тестването. Само тогава 18-годишните бъдещи шофьори могат да полагат теоретичен и практически изпит.

Най-евтините страни

1. Пакистан – 0,89 паунда

Пакистанският шофьорски изпит е невероятно евтин, всъщност цената е по-малко от 1 паунд (200 PKR). Освен че са достъпни, тестовете са доста лесни и затова страната има висок процент на преминаване.

2. Индия – 1 паунд

От другата страна на границата в Индия е почти толкова евтино, колкото и техният съсед, да се явят на шофьорски изпит, като цената е 1 паунд. Също като Пакистан, тестът е лесен и с висок процент на преминаване.

3. Виетнам – 2 паунда

Друга азиатска държава – Виетнам, завършва трите най-евтини държави, за да се вземе шофьорски изпит – струва еквивалента на 2 паунда. Виетнамският тест се състои от 450 въпроса по теория и след това кратък практически тест.

Най-скъпите страни

1. Хърватия – 930 лири

85 часа уроци по шофиране са задължителна част от полагането на хърватски шофьорски изпит и следователно това прави изпита там изключително скъп. Тъй като средната такса за тестовете по света е 106 паунда, хърватите трябва да плащат средно 824 паунда отгоре от повечето страни.

2. Малайзия – 505 лири

Малайзийският шофьорски изпит е много задълбочен и следователно много скъп, изисква от кандидатите да полагат теоретични и практически изпити. На всичкото отгоре малайзийците трябва да прекарат 33 часа в уроци. Въпреки че общата цена от 505 паунда е с над 400 паунда по-ниска от Хърватия, тя си е висока.

3. Андора – 401 лири

Малкото пиренейско княжество Андора е третата най-скъпа нация, в която се полага шофьорски изпит, с обща цена малко над 400 паунда. Тъй като Андора е толкова малка, всички тестове се провеждат в един ден от седмицата в един учебен център.

Страни с най-лудите тестове за шофиране

1. Индия

Индия има най-смъртоносните пътища в света. През 2011 г. на пътя в многолюдната страна е имало почти 74 милиона превозни средства (приблизително два пъти повече от това във Великобритания). На Острова има около 3000 смъртни случаи след катастрофи годишно, докато в Индия те са 196 000, което се равнява на 22 смъртни случая на час. Това не е изненадващо, след като при изпита за книжка всичко, което трябва да демонстрирате, е способността да шофирате напред, да завиете наляво и след това да спрете на 50 ярда, за да получите лиценз.

2. Бурунди

Шофьорският изпит в Бурунди изглежда леко безсмислен, тъй като в страната няма законово изискване, така че повечето шофьори нямат такъв. 4,42% от всички смъртни случаи в Бурунди се дължат заради катастрофи на пътя, а в страната има само 63 000 автомобила.

3. Египет

Египетският пътен тест отдавна е обект на подигравки от останалия свят, съдейки по факта, че до скоро трябваше да карате само напред и назад 10 фута, за да го вземете. Сега е малко по-трудно. Кандидат водачите в страната трябва да карат 6 метра напред и назад, да завият и да преминат кратък теоретичен тест.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.