Кой е човекът от Президентството – собственик на най-големия фотоволтаик в България, опустошаващ Верила?

Съоръжението няма екологична оценка, а зелените активисти мълчат

https://crimesbg.com/obshtestveni-temi/koy-e-chovekat-ot-prezidentstvoto-sobstvenik-na-nay-golemiya-fotovoltaik-v-balgariya-opustoshavasht-verila/54996 Crimesbg.com
Кой е човекът от Президентството – собственик на най-големия фотоволтаик в България, опустошаващ Верила?

Съоръжението няма екологична оценка, а зелените активисти мълчат

Грандиозен соларен парк върху площ от 1 337 908 кв. м. е проснат по склоновете на Верила край Дупница.

 

Най-голямото съоръжение в страната си има официални собственици, но слуховете го свързват с много важна особа от върховете на държавата.

Именно с това отлично запознати обясняват особено изгодните условия, при които е направен потискащият с размерите си парк за зелена енергия.

 

Както вече стана ясно съоръжението се простира на огромна площ и е завзело планината, недалеч от с. Крайници. В същото време обаче зелените екоактивисти и гражданските неправителствени природозащитни организации са потънали в мълчание. Вероятно защото е в пъти по-лесно да се броят мухи, вместо да се протестира срещу такъв огромен фотоволтаик.

 

От РИОСВ-Перник, както и София, незнайно защо са преценили, че „няма нужда от извършване на екологична оценка“, тъй като не съществува опасност нито за природата, нито за човешкото здраве, са решили някакви експерти, нищо, че паркът слага край на брането на гъби и по-специално на манатарки в тази част на Верила и е невъзможно околностите му да продължат да бъдат обитавани от диви животни.

Необяснимо, но този път и зелените активисти са се свили в ъгъла и мълчат.

 

Иначе експертите от РИОСВ препоръчали единствено да бъдат „монтирани птицебрани по стълбовете на новата въздушна електропроводна линия, за да не се оплитат птици в жиците“. И толкова! А за това, че под и около парка вече няма да виреят нито растения, нито диви животни – пълна тишина.

 

Общинският съвет в Дупница дал почти единодушно съгласие панелите да бъдат проснати върху площта от над 1 млн. кв. м. при крайно изгодни за инвеститорите условия. Освен това инвеститорите не желаят да закупуват земята, а само да я ползват чрез преотстъпено право на строеж за 10 години. Нещо повече – дори поискали да бъде подписан предварителен договор за земята, без да е посочена сумата, която ще се плати за ползването й.

 

В един момент поискали и пълномощно да представляват общината, но им било обяснено, че такъв документ може да има само и единствено кметът. Против преотстъпването на терените гласувал само един независим общински съветник, а неколцина представители на СДС се въздържали. Останалата маса общинари покорно вдигнали ръка в подкрепа на зелената инвестиция.

 

Любопитен момент е, че когато де водят преговори за терена, са обещани 200 00 лв. дарение на общината в инвестиция, последният израз вероятно е добавен за благозвучие.  

Така и не става ясно дали тези пари изобщо са дадени и как точно са инвестирани. Съветници твърдят, че кметството не е получило и стотинка, но не е изключено парите да са разпределени само в определени сметки.

 

Запознати твърдят, че най-активно за зеления парк лобирали дупнишкият кмет от ГЕРБ Методи Чимев, който е начело от 20111 г. и печалните резултати от това са видими отвсякъде, както и общинският съветник Емил Гущеров – Вертуто – навремето ангажиран да вдига и спуска бариерата в имението на Братя Галеви, а след това израснал до депутат от ГЕРБ. 

Двамата с патос обяснявали, че само подстанциите на парка стрували 23 млн. лв. и щели да останат като дарение за държавния „Електроенергиен системен оператор“. Само дето така и не става ясно какво печели от това населението на близкото до съоръжението с. Крайници.

 

 

Като официален инвеститор на огромния парк, превзел Верила се води дружество „Верила солар парк 2“, регистрирано от никому неизвестни хора от Дупница с капитал от символичните 102 лв., а също и „Белозем Солар парк 3“, зад което стоят Асен Христов, Кирил Бошов, Велислав Христов – собственици и шефове на „Еврохолд“, купувачът на ЧЕЗ, и още Сами Чакъров – син на ексекоминистър Джевдет Чакъров.

 

Според запознати обаче паркът има един таен собственик, който се подвизава във върховете на Президентството и с магическа пръчка разрешава всички административни проблеми около съоръжението.

Хората от с. Крайници никак не са доволни от инвестицията и са притеснени, че тя ще вдигне температурата в околността, както и че земите около фотоволтаика ще се превърнат в пустиня, че панелите не са особено качествени и т.н. Освен това в полите на Верила има и още един огромен солар. Никой обаче не пита за нищо местните, нито се съобразява с мнението им.

 

Най-голямата фотоволтаична електроцентрала у нас ще генерира електроенергия с пикова мощност 124 мегавата. Експерти сочат, че това е 12% от производството на всички соларни паркове в страната. Затова пък собствениците на съоръжението ще добавят милиони към банковите си сметки.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.