Наздраве! Легендарният в. “Шок” навърши четвърт век

Създателят му Георги Ст. Илиев  дава трибуна на едни от най-ярките пера в родната журналистика

https://crimesbg.com/obshtestveni-temi/nazdrave-legendarniyat-v-shok-navarshi-chetvart-vek/139926 Crimesbg.com
Наздраве! Легендарният в. “Шок” навърши четвърт век

Създателят му Георги Ст. Илиев  дава трибуна на едни от най-ярките пера в родната журналистика

На 6 август 1999 г. в София избухва в. "Шок" – най-новият за времето си "жълт" седмичник!

 

Историята на създаването му е колкото колоритна, толкова и поучителна за това как се прави качествен вестникарски продукт, спечелил интереса на милиони читатели от всички възрастови и социални групи.

 

Седмичникът дава трибуна и на едни от най-ярките пера в журналистиката, които имат свобода да творят без цензура. Запазили вкуса си към свободата и добрата журналистика, в наши дни те са сред лидерите на писаното слово в множество водещи интернет агенции и вестници, но никога няма да забравят кой им подава ръка в ранната младост.

В горещия 6 август 1999 г.,  току-що уволненият от "Нощен Труд" топрепортер Георги (познат в гилдията като Жоро) Ст. Илиев сбира набързо малък екип и екстрено спретва Брой Първи в тираж 4100, на цена от 50 стотинки, 16 страници формат А-3, спомня си основателят му четвърт век по-късно.

 

“Всичко се продаде като топъл хляб...нататък е История!”, развълнувано сподели той пред наш репортер.

 

Кои бяха с Главния редактор Илиев в началото? Както казахме - това са едни от тай-ярките таланти в гилдията. Сред тях се открояват Мартин Радославов - собственик и главен редактор на в. "Уикенд", както и общественика и публицист Мартин Карбовски.

Сред първопроходците на в. “Шок” са още Ади Веселинова-Томова (която сега е част от Dir.bg), Добринка Корчева (по настоящем пишеща във в. "България днес"), Кристи Петрова (от в. "Телеграф"), небезизвестният Душко Петров, който в наши дни върти чалга-клуб, Жоро Грънчаров-Тихия (наслаждаващ се на пенсионерското безвремие), Иван Брайков - директор на Dir.bg и колежката му Тина Философова.

 

“Минаха 25 години оттогава, случиха се най-различни неща - хубави...и не толкоз. Героите са уморени. Поумнели са с четвърт век, все по-рядко се виждат...но всички днес си спомнят онова Начало, от което тръгнаха някога.

Прочее, наздраве!”, вдига тост за порасналата си рожба основателят на вестник “Шок” Георги Ст. Илиев, който в наши дни стои зад редица успешни онлайн проекти, сред които новинарският сайт www.5minuti.bg.

Източник: crimesbg.com

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.