Негодни за служба? Тлъсти ченгета напълниха МВР

https://crimesbg.com/obshtestveni-temi/negodni-za-sluzhba-tlasti-chengeta-napalniha-mvr-2/139877 Crimesbg.com
Негодни за служба? Тлъсти ченгета напълниха МВР

Възможно ли е да си болен, да имаш ТЕЛК, да си пенсионер и въпреки това да си служител в МВР и да преследваш престъпници? На пръв поглед подобен въпрос звучи абсурдно, само че точно това се случва във ведомството. При това става въпрос за униформени служители, не за някакви юристи или чиновници, които кротко седят по бюрата и цъкат пасианси на компютрите, констатира „Уикенд”.

Масова практика е ченгета, признати от лекарски комисии като „негодни” по здравословни причини, да продължават да вземат и пенсии, и заплати за „опасната си и рискова” работа, която обаче не е ясно как точно я вършат. В това ни уверяват синдикалисти от силовото министерство.

А причината да повдигат въпроса е не просто завист заради доходите на този тип кадри на МВР, а все по-често срещаната демотивацията сред младите униформени в министерството. После да  не се чудим, че някои от тях припечелват като бодигардове и шофьори в частни фирми и вместо да пазят и защитават гражданите понякога ги пребиват доста успешно. 

Стотици служители в МВР получават и заплата, и пенсия, при това далеч не става въпрос за някакви жълти стотинки, а за суми, които надхвърлят 5-6 хил. лева. Кой от тях е луд при това положение да напусне и да се отдаде на пенсионерски отдих? Да не говорим, че освен всичко друго, тази кадрова политика блокира и най-малката възможност за подмладяване на министерството. Досега няма министър, който да не е говорил по този проблем и да не е обещавал законови промени. Вярното решение обаче още не е измислено, категорични са източниците ни. По техни думи ръководният принцип на голяма част от работещи пенсионери в МВР е „ден да мине, друг да дойде”, важното е парите да продължават да си текат.

По официални данни 493-ма служители в МВР са навършили възрастта за пенсиониране към 30 юни. Цифрата е посочена в отговор на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов на въпрос на депутата Мартин Димитров. Уточнено е още, че от тези 493 души, 450 са по трудово правоотношение, а 43 по Закона за държавния служител. 

Като първа категория труженици, ченгетата и военните се пенсионират на 54 години и 2 месеца, докато всички други от масовата трета категория трябва да бачкат поне още десет години. При това в Кодекса на труда тихомълком преди време е прокарана поправка, според която полицаи и военни могат да се пенсионират, без да се махат от работа и така да продължават с години да получават и пенсии, и заплати.

Към това да добавим и онези 20-заплати на куп, които само те вземат при пенсиониране. Далеч сме от мисълта да подценяваме „опасната” работа на полицаи и военни, но в разгара на летните горещини се питаме как я карат онези ченгета със здравословните проблеми, установени от ТЕЛК. Понеже и такива има във ведомството, както ни уверяват синдикалистите.

На тези болнави служители лекарите им са забранили да работят на улицата, както при високи, така и при ниски температури. Те отказват да се появяват в управленията и нощно време, а също и да дават дежурства. Най-категорично отхвърлят и командировки на морето през горещото лято или на студа в планинските курорти през зимата, а да не говорим за охрана на границата. Но не се отказват да се водят на щат, и да вземат и пенсия. И така се оказва, че в някои управления не остават здрави хора за работа, а по-младите са и на улицата, и на футболни мачове, и със стегнати куфари за  командировки из цялата страна.

Какво да правим с трудоустроените уж работещи пенсионери, които  отказват да изпълняват задачите си, като се облягат на решението на ТЕЛК? Синдикалисти признават, че вече са закъснели и отдавна е трябвало да поставят този въпрос пред ръководството на МВР. Защото силовото министерство в никакъв случай не е санаториум, нито пък пансион за добре платени курортисти. „Затова направо ще поискаме от ръководството този тип служители да бъдат освободени от работа и на тяхно място да се назначат здрави млади хора.”

За да не са голословни, източниците ни вадят и пример от едно средно статистическо управление, като това в Дупница. Там 11 от полицейските служители са пенсионери и това е над 10 процента от целия личен състав.

От тях 7 души са с ТЕЛК и на тях им е предписано да не полагат нощен труд и да не работят при високи и ниски дневни температури. Те не могат да ходят в командировки из страната, нито на морето през лятото, нито на границата, когато се засили бежанският поток. И нещо много важно – те не могат да бъдат охрана на масови мероприятия. Само че всичко това трябва да се върши и то остава за сметка на колегите им, уточняват синдикалистите. Ясно е, че подобни привилегии водят до ропот и брожения сред колегите, допълват източниците ни. В управлението в Кюстендил пък трима от ръководните служители са пенсионери.

Разбира се, месечният доход на един работещ полицай -пенсионер е не по-малко от 5 000 лв. – заплата плюс пенсия. Чудесна сума, това е месечната заплата на един съдия в районен съд.

После да не се чудим защо в сегашния си вид МВР е много далеч от очакванията на обществото, защо престъпници вършеят из села и градове, защо вечер страхливо се оглеждаме по пустите улици, защо някои си оставят запалени лампи в апартаментите, когато отиват на почивка, защо извършителите на престъпление са все „неизвестни” и „неразкрити”…

В същото време едва ли има друга европейска страна, в която ченгетата са толкова затлъстели, както в България. Интересно е как тези служители се справят с физическата си подготовка, как покриват нормативите, които по закон се изискват от тях? Впрочем, явяването на такъв изпит всяка година уж е задължително, само че няма санкция за онези, които се скатаят от него или не покрият нормативите. Въобще всичко е измислено така че да няма сърдити в родната полиция, дето пази властта.

Абсурдите в МВР не са един и два. Да припомним, че преди време полицай, който трябва да се грижи за обществения ред в Асеновград, е заснет да спи почти час по време на дежурство.

При това шефът на управлението го предупреждава писмено, че при второ нарушение ще отнесе по-тежко дисциплинарно наказание. След това обаче ченгето печели дело срещу МВР. В съда доказва нещо много елементарно – не го били инструктирали, че дрямката е несъвместима със служебните му задължения. А заповедта на шефа му е отменена от Административния съд в Пловдив като незаконосъобразна.

След някоя и друга година и този служител ще се пенсионира и ще вземе 20 заплати на куп, а после може да продължи да дреме още колкото си иска на бойния пост.

Източник: narod.bg

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.