Скандал! Turkish Airlines мамят Европейската комисия и “пържат” клиенти с отменени полети. Оправдават се с несъществуващ “форсмажор”

Една от най-известните американски блогърки Мити Хикс изплака преди дни: “Нищо не може да се сравни с горчивия ми опит в Turkish Airlines”

https://crimesbg.com/obshtestveni-temi/skandal-turkish-airlines-mamyat-evropeyskata-komisiya-i-parzhat-klienti-s-otmeneni-poleti-opravdavat-se-s-nesashtestvuvasht-forsmazhor/142783 Crimesbg.com
Скандал! Turkish Airlines мамят Европейската комисия и “пържат” клиенти с отменени полети. Оправдават се с несъществуващ “форсмажор”

Една от най-известните американски блогърки Мити Хикс изплака преди дни: “Нищо не може да се сравни с горчивия ми опит в Turkish Airlines”

Отвратителна схема за подвеждане на Европейската комисия и лишаване на милиони пасажери от справедливи компенсации заради отменени полети въртят Turkish Airlines, твърдят техни клиенти от цялото земно кълбо. Ако вярваме на коментари по форуми и блогове, от началото на лятото в транспортната им схема бил настъпил истински колапс. Полетите масово закъснявали, част от тях бивали отменяни в последния момент, липсвала елементарна организация при качването на пътниците и за капак - отказ да бъдат изплатени обезщетения на пострадалите. 

 

Оправданията на турците бил стандартен: “Полетът закъсня (или е бил канселиран) поради т.нар. “форсмажорни обстоятелства”. На разбираем език за такива се приемат бури, затворени летища и въздушни пространства, стачки на персонала, политически причини и пр. При това положение авиокомпанията не дължи обезщетение, гласят международните разпоредби.

 

Според бивши служители на авиопревозвача обаче, над 70% от техните форсмажори реално никога не са се случвали, а виновник за хаоса била слабата организация и отсъствие на вътрешен контрол при Turkish Airlines. Наличието на буря или на затворено въздушно пространство е лесно проверим факт в днешния дигитален свят, но много рядко изгорелите с билети и нощувки си правели труда да водят собствено разследване, нито да пишат жалби.

Още по-безумно е да се позоваваш на форсмажор при наличието на добра флотилия, която лесно може да компенсира закъснение или отмяна, изпращайки нов самолет, допълниха запознати. “Истината е, че съвсем по ориенталски, от Turkish Airlines са му намерили цаката как да пестят пари за сметка на пасажерите”, разгневиха се те.

 

Подобна политика трудно може да мине за типичната балканска мърлящина, защото влиза в грубо противоречие с директива на Европейската комисия, която ясно указва що е форсмажор и какви следва да бъдат компенсациите за прецаканите пътници. Ето защо в най-скоро време се очаквало евроцентралата в Брюксел да бъде засипана със сигнали и да стартира международно разследване, уточниха информаторите ни.

 

Потвърждение за престъпната небрежност на турските авиолинии намираме в публикация от преди само няколко дни в престижния американски блог за пътешествия Travelnoir. Там известната пътешественичка Мики Хикс описва кошмара си така:

 

“….. Разочарованието, стресът и нервите са емоциите, които изпитах по време на два скорошни полета с Turkish Airlines. Като писател, който трябва да лети много, аз съм свикнала и вероятно съм по-гъвкава от повечето хора, когато става въпрос за проблеми със самолет.

 

Справяла съм се със закъснения, откраднат багаж и дори със служители на авиокомпании, които ми предлагаха банани и вода по време на седемчасов полет, защото нямаха вегетарианска опция. Но нищо не може да се сравни с моя горчив опит в Turkish Airlines. 

 

Всички техни полети закъсняват!

Полетът от Истанбул за Атина закъсня с близо четири часа по неуточнени причини. Връщането ни от Атина до Истанбул също закъсня с два часа и щяхме да изпуснем свързващия ни полет, но върхът на айсберга беше последният ни полет от Истанбул до Хюстън, който също закъсня с три часа поради …. да, познахте - по “неуточнени причини”.

 

Не съм единствената, пострадала от безумието. Според airlinequality.com Turkish Airlines има оценка 4/10, като повечето хора са недоволни от закъсненията на полетите или обслужването на клиентите. 

Всичко това, съчетано с факта, че самолетите бяха доста стари, е достатъчно, за да не резервирам отново полет на Turkish Airlines.

 

Резервирах многопланов маршрут от Хюстън до Истанбул. Това беше директен полет.  След това резервирах полет от Истанбул до Атина, Гърция, след това от Атина обратно до Хюстън, който имаше престой в Истанбул. Общо имах четири полета по този 11-дневен маршрут.  Нито един от тях не тръгна навреме и загубихме по-голямата част от първия ден, когато пристигнахме в Атина.  Ще стигна до закъсненията по-късно в тази публикация, защото проблемите ни с Turkish Airlines започнаха още преди да напуснем Америка.

 

Резервирах тези билети през приложението им три месеца преди заминаването ни през август с моята платинена карта American Express. Няколко дни преди заминаването се опитах да платя местата, които искахме, но не можах да го направя в приложението или онлайн.  Постоянно получавах съобщение, което не мога да отворя, така че реших, че е проблем в системата. Когато се обадих в отдела за обслужване на клиенти, бях посрещната с ужасно отношение. Трябваше да преглътна гордостта си, дори когато ме информираха, че въпреки опитите ми да резервирам нашите места преди началото на 24-часовия прозорец за регистрация, все още не мога да платя за местата си.

 

Ето защо аз избирам да не летя повече с Turkish Airlines.  Напускайки Хюстън, имаше някаква нормалност при качването в самолета.  Наредихме се по зони, но това беше за първи и последен път. Няколко пъти попитах агента за чекиране и след това друг агент на вратата как да се качим, защото не видях зона на билета си. Казаха ми, че се качват от задната към предната част на самолета, с изключение на бизнес класата, която се качва първа.

 

Беше невъобразимо - мъже, жени и деца тичаха към вратите и се блъскаха безумно, все едно има намаление по време на Черен петък. Пътниците крещяха един на друг и се удряха един в друг - всичко това можеше да бъде избегнато с подходящи зони за качване на билета...”, завършва разказа си авторката, а ние оставаме в очакване родното РВД да извърши детайлна проверка и при установени нередности - са информира международните служби.

Източник: crimesbg.com

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.