14 г. затвор за подкупи от мафиоти получи словашки прокурор, разследващ корупция (Обзор)

https://crimesbg.com/po-sveta/14-g-zatvor-za-podkupi-ot-mafioti-poluchi-slovashki-prokuror-razsledvasht-korupciya-obzor/44521 Crimesbg.com
14 г. затвор за подкупи от мафиоти получи словашки прокурор, разследващ корупция (Обзор)
 

 


 

Бившият словашки специален прокурор, разследващ случаи на корупция и на организирана престъпност, бе осъден на 14 години затвор за корупция и конфискация на имущество, предаде ДПА.

Душан Ковачик беше арестуван през октомври миналата година. Бившият шеф на елитния клон на прокуратурата вземал подкупи в замяна на подпомагане на членове на мафиотски организации да избегнат затвора. Присъдата не е окончателна и Ковачик вече я обжалва.

 

 

 

“Съдът установи от доказателствата, че обвиняемият е излъгал”, отбеляза съдията в обосновка на присъдата.

Ковачик е признат за виновен по всичките четири пункта на обвинението, включително факта, че за подкуп от 50 000 евро е

помогнал на предполагаемия бос

на престъпна банда Лубомир

Кудличек да остане на свобода

По това време прокуратурата не е подала жалба срещу решението на съда, който го освобождава. В този контекст съдът наказа Ковачик и за подкрепа на престъпна група.

Освен това спецпрокурорът предавал информация от досието на следствието на лице, което като ключов свидетел даде показания в съда, че е предал подкупа на прокурора. Друг свидетел, който според словашките медии е бил член на бандата на Кудличек, говори за срещи с Ковачик и бизнесмен, по време на които те се съгласили да освободят боса от ареста. Достоверността на споменатите свидетели беше поставена под въпрос от защитата и от самия Ковачик, който твърди, че има разминавания в техните показания.

Прокурорът поиска за Ковачик поне 13 години затвор и конфискация на имущество. Съдията оправда налагането на по-голямо наказание с това, че подсъдимият ръководи специална институция, създадена от държавата именно за борба с организираната престъпност или корупцията.

Душан Ковачик оглавява Специалната прокуратура в Словакия от нейното създаване през 2004 г. Той подаде оставка, след като беше задържан под стража миналата есен. Специалната прокуратура наблюдава разследването на престъпления, които след това се разглеждат от Специализирания наказателен съд със седалище в град Пезинок, близо до Братислава. Това са най-тежките наказателни дела, корупционни дела или екстремистки престъпления. Сега Специализираният наказателен съд осъди Ковачик.

В словашките медии той

си спечели прякора

Господин 61:0

поради факта, че за няколко години като специален прокурор не повдигна обвинения по нито един от случаите, които наблюдаваше. Затова пресата го наричаше и “чистач”.

Случаят породи политически дебат в Словакия. Консервативното правителство приветства съдебното решение като част от прочистването на страната от корупцията, но популистката лява партия “Смер” на бившия премиер Робърт Фицо определи делото като политически мотивирано. Тя обяви, че Ковачик е бил отстранен от поста си с помощта на скалъпени доказателства, за да бъде заменен с кандидат на управляващите.
 

 

 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.