88 млрд. евро е богатството на българите

https://crimesbg.com/po-sveta/88-mlrd-evro-e-bogatstvoto-na-balgarite/46621 Crimesbg.com
88 млрд. евро е богатството на българите
 

 


 

  •  Хората по света никога не са имали толкова много, твърди изследване
  •  Пандемията довела до принудително спестяване на рекордните 5,2 трилиона евро

Рекордните 200 трилиона евро е достигнало световното богатство на домакинствата през 2020 г., като бележат увеличение от 9,7%. На този фон нетните активи на българските домакинства са нараснали с 0,1% – най-слабото увеличение от 20 г. насам, но за 10 г. се е увеличило двойно.

 

 

 

Това са данните от доклад на германския застраховател Alianz. Активите се измерват спрямо парите в банкови депозити, застрахователни продукти, пенсионни фондове, ценни книжа и във фондове.

Финансовото състояние на българите се увеличава до 88 млрд. евро (149% от БВП). Задълженията растат с 5% на годишна база до 19 млрд. евро и 2707 евро на глава от населението. 43% от активите на българските домакинства са в ценни книжа, като той намалява с 9,3% – първи спад на този тип активи от 2012 г. насам. Другите два класа активи – банкови депозити и активи на застрахователни и пенсионни фондове, показват силен растеж съответно с 10 и 10,8%.

Оказва се, че световният локдаун предизвиква феномена на “принудителни спестявания” – рекордните 5,2 трилиона евро са спестени през пандемичната 2020 година – със 78% повече в сравнение с 2019 г. Депозитите представляват повече от половината нови спестявания и нарастват с 11,9%.

С нетни финансови активи на глава от населението от 10 010 евро България остава на 35-о място в класацията след страни като Словения, Чехия и Унгария, но изпреварва Полша, Словакия и Румъния. От 2000 г. страната ни се е изкачила със седем стъпала, докато страни като Италия, Франция, Белгия, Великобритания са паднали драстично в класацията.

Според доклада кризата вероятно ще затвърди неравенството в богатството както между страните, така и в тях.

Повечето домакинства не са спестили, а са оставили парите си настрана. Всички тези странични пари по банкови сметки са пропиляна възможност. Ако домакинствата просто харчат, парите само ще подхранват инфлацията”, казва Людовик Субран, главен икономист на компанията.

Според проучването световното богатство е нараснало с 11,6 процентни пункта повече от икономическото производство. Подобни несъответствия е имало само през 2008 г. в разгара на финансовата криза, но с обратен знак. През 2020 г. световните финансови активи надвишават икономическото производство с 300%.

 

 /* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.