Адвокатът на Кристалина Георгиева: Има нарушения в разследването срещу нея

https://crimesbg.com/po-sveta/advokatat-na-kristalina-georgieva-ima-narusheniya-v-razsledvaneto-sreshtu-neya/46578 Crimesbg.com
Адвокатът на Кристалина Георгиева: Има нарушения в разследването срещу нея
 

 


 

Юристите, проучвали твърденията за фалшифициране на данни срещу управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, са нарушили правилата на Световната банка, които се отнасят за служителите й, като не са я уведомили, че е била обект на разследването и не са й дали възможност да отговори на направените от тях констатации, каза адвокатът на Георгиева, цитиран от Ройтерс.

В писмо до изпълнителния съвет на МВФ, разпространено вчера, адвокат Лани Брюър от фирмата „Ковингтън&Бърлинг“ поиска от директорите да вземат предвид „фундаментални процесуални и материалноправни грешки“ във връзка с доклада на адвокатската фирма УилмърХейл. Тя е била наета от борда на Световната банка за разследване на нередности в данните за класацията „Да правиш бизнес“ на държави според бизнес климата им, предаде БТА.

 

 

 

В доклада на кантората УимлърХейл се твърди, че докато е била главен изпълнителен директор на Световната банка през 2017 г., Георгиева е оказала „неправомерен натиск“ върху служители да направят промени в данните, които да изведат по-напред позицията на Китай, в момент, когато банката търсела подкрепа от Пекин за голямо увеличаване на капитала.

Георгиева отрече обвиненията.

Новите твърдения на адвокат Брюър, бивш служител на американското министерство на правосъдието и специален съветник на бившия президент Бил Клинтън по време на процеса за импийчмънт срещу него през 1999 г., бяха направени в момент, когато Георгиева се опитва да убеди борда на МВФ да я подкрепи, посочва Ройтерс.

Тази седмица бордът интервюира и Георгиева, и УилмърХейл и по-късно днес ще обсъди въпроса отново.

 /* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.