Болните от COVID по света намаляват със 7% в сравнение с предната седмица

https://crimesbg.com/po-sveta/bolnite-ot-covid-po-sveta-namalyavat-sas-7-v-sravnenie-s-prednata-sedmica/45057 Crimesbg.com
Болните от COVID по света намаляват със 7% в сравнение с предната седмица
 

 


 

Броят на заразените с коронавируса и смъртните случаи, свързани с него по света продължава да намалява на седмична база, обяви в сряда Световната здравна организация. Тя уточни, че между 13 и 19 септември са регистрирани над 3,6 милиона инфекции, а починалите са под 60 000 – със 7 процента по-малко, отколкото през предходната седмица. Значителен спад е регистриран в района на Източното Средиземноморие и в Югоизточна Азия, предаде БТА.

По данни на СЗО от началото на пандемията до снощи потвърдените случаи на COVID-19 са били близо 229,86 милиона, като над 4,7 милиона от заразилите се са починали. Според организацията до 22 септември по света са били поставени общо над 5,87 милиарда дози ваксина.

 

 

 

Правителството на ПОРТУГАЛИЯ обяви вчера, че от 1 октомври отменя повечето от все още действащите ковид ограничения. Затворените от пролетта на 2020 г. барове и дискотеки ще отворят отново врати за клиенти със здравен пропуск, доказващ, че са ваксинирани, или с отрицателен тест за коронавирус. Пропуск обаче вече няма да се изисква за отсядане в хотел и хранене на закрито в ресторант през уикендите. Ограниченията за броя на посетителите в магазини, кафенета и културни обекти също ще отпаднат, но маските ще останат задължителни на закрити места. Новият етап от премахване на рестрикциите е в съзвучие с правителствен план, огласен в края на юли. По данни на сайта Our World In Data от 22 септември Португалия в момента е страната с най-голям дял ваксинирани сред населението си в света – 84,4 процента при около 10 милиона жители. Следващата седмица се очаква да бъде постигната набелязаната от правителството цел за 85 процента ваксинирани.

През седмицата ГЕРМАНИЯ съобщи, че прекратява изплащането на обезщетения на неваксинирани работещи, които са принудени да се подложат на карантина. Здравният министър Йенс Шпан заяви, че не е справедливо данъкоплатците да субсидират хора, които отказват да се ваксинират. Мярката ще влезе в сила най-късно от 11 октомври. Тя засяга хора с положителен тест за ковид и такива, които се връщат от високорискови страни. Неваксинираните, пристигащи от такива страни, са длъжни да се подложат на карантина за най-малко 5 дни, а ваксинираните и преболедувалите наскоро са освободени от това изискване.

В събота канцлерът на АВСТРИЯ Себастиан Курц обеща предстоящият ски сезон в страната да е безопасен, но предупреди, че ако ситуацията с ковид се влоши, само ваксинираните гости ще имат достъп до заведенията

НИДЕРЛАНДИЯ съобщи, че от 25 септември за достъп в барове и ресторанти, а също в театри, музеи и други културни обекти, ще се изисква ковид пропуск – доказателство за поставена ваксина срещу ковид или отрицателен резултат от тест.

В началото на седмицата ВАТИКАНА обяви, че от 1 октомври за влизане в града държава ще се изисква зелен сертификат, който удостоверява, че даденият човек е със завършена ваксинация срещу коронавируса, че е преболедувал или е с отрицателен тест за ковид. Сертификатът ще се изисква както от гражданите на Ватикана, така и от персонала, а също от чуждестранните посетители. Папата лично е разпоредил въвеждането на зелените сертификати. Така Ватикана възприема правилата, прилагани в Италия, където от 15 октомври зелен сертификат ще се изисква от всички работещи в държавния и частния сектор.

УКРАЙНА обяви вчера затягане на мерките за борба с ковид, ограничавайки големите събития и посещенията на фитнеси, кина и културните обекти поради ръст на заразените. След спад през лятото властите въведоха „жълт“ код в цялата страна и отмениха някои ограничения. Тази седмица обаче те удължиха извънредното положение, което позволява налагането на рестрикции до края на годината. Здравното министерство планира задължителна ваксинация за работещи в сферата на образованието и за служителите в държавните институции и местните администрации.

В сряда президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Вашингтон ще удвои дозите ваксина срещу ковид, които предоставя на други страни, така че през следващата година да бъде ваксинирано 70 на сто от населението на света. С осигуряването на още 500 милиона дози общият брой на обещаните от САЩ ваксини ще надхвърли 1,1 милиарда дози до края на 2022 година. Около 160 милиона дози вече бяха раздадени на повече от 100 страни.

През седмицата Вашингтон обяви, че в началото на ноември ще отмени ограниченията, на които подлежат пристигащите в САЩ чужди граждани, ако те могат да докажат, че са изцяло ваксинирани срещу ковид. Сега забрана за влизане в САЩ има за граждани на 33 държави, включително страни от ЕС, Великобритания, Индия, Китай, Бразилия, Южна Африка и Иран.

Вчера американската Агенция по храните и лекарствата одобри прилагането в САЩ на подсилваща доза от ваксината срещу COVID на „Пфайзер/Бионтех“ за хора над 65-годишна възраст и хора от рискови групи – застрашени от тежко заболяване или с професия, която ги поставя в риск.

Властите в ИЗРАЕЛ съобщиха, че от 3 октомври учители без т.нар. зелен пропуск, които не желаят да бъдат тествани за коронавирус, няма да могат да преподават. Образователното министерство посочи, че на тези учители няма да е позволено да водят онлайн обучение и няма да получават заплата. Право на зелен пропуск в Израел имат хората, които са ваксинирани или са се възстановили от ковид. Според медии тези пропуски ще са валидни само до шест месеца от поставянето на втората доза ваксина. След това ще е необходима трета, подсилваща доза.

През седмицата ИНДОНЕЗИЯ регистрира най-малък брой заразени с коронавирус за денонощие от август миналата година и правителството разхлаби още ограниченията на островите Ява и Бали. През юли Индонезия стана епицентър на ковид разпространението в Азия, но оттогава новите случаи са намалели с 98 процента.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.