Една българка: Да оцелееш в Афганистан е тежко – без пари, без лекарски грижи

https://crimesbg.com/po-sveta/edna-balgarka-da-oceleesh-v-afganistan-e-tezhko-bez-pari-bez-lekarski-grizhi/46206 Crimesbg.com
Една българка: Да оцелееш в Афганистан е тежко – без пари, без лекарски грижи
 

 


 

За мрачната перспектива за живот без достъп до образование и здравеопазване в Афганистан след идването на талибаните на власт разказа Ева Пилософ пред БНТ.

След трудно бягство от Афганистан, българката е в Исламабад, откъдето следи случващото се в страната, която обича и в която е живяла години наред. 

 

 

 

Физически Ева Пилософ е на сигурно място – в Исламабад, заедно със съпруга си, който е пакистанец. Но в сърцето и ума си е в несигурния Кабул – там е оставила каузата да преподава и много близки хора се тревожат за тях.

„Хората масово нямат пари. По улиците на Афганистан е пълно с хора, които си изнасят покъщнината, за да я продават и да могат да имат средства, с които да се хранят. Хуманитарна криза със сигурност ще се случи. Афганистан е държава, в която заради липсата на качествена инфраструктура има много малки населени места, до които през зимата няма никакъв достъп и остават около две седмици до последния срок, в който могат да им се занесат храни“, заяви Ева Пилософ, българка, избягала от Афганистан.

Без пари, без достъп до лекарски грижи и по време на нова COVID вълна, да оцелееш в Афганистан е тежко. Международната общност е направила усилия да осигури ваксини срещу коронавируса, но те са били недостатъчни.

„Аз самата се ваксинирах, докато бях там. Но ваксините бяха малко. Отнемаше страшно много усилия, за да убедим колегите и приятелите си, че е редно да се ваксинират, защото има страхотна пропаганда от страна на талибаните, че това е американска конспирация, начин да ги контролират. Най-големият проблем, който се усложнява с всеки изминал ден, е кой ще лекува жените, защото квалифицираните жени лекари са много малко, основно в Кабул – до там голяма част от населението няма достъп. А в сегашната обстановка жена да посети мъж лекар е невъзможно“, допълни Ева Пилософ.

След изявление преди дни в туитър на ректора на най-големия университет в страната, който е в Кабул – стана ясно, че висшето образование се превръща в територия, забранена за жени.

„Жените няма да се върнат в университета нито като студенти, нито като преподаватели. И всъщност изявлението му завършва с лозунга „Ислямът преди всичко.“ Това означава, че жените няма да могат да се върнат, за да завършат образованието си“, каза още Ева Пилософ.

Според нея афганистанките нямат и мотивация да плащат за образование, след като няма да имат възможност да се реализират професионално след това.

Бягайки от Кабул, Ева Пилософ избрала да отиде в Исламабад, за да е близо и да има възможност да се върне в Афганистан, за да бъде отново учителка – нейното призвание и кауза. Но сама знае, че вероятност това да се случи скоро няма.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.