Емил Хърсев: Пикът на инфлацията вече е достигнат, започва поевтиняване

https://crimesbg.com/po-sveta/emil-harsev-pikat-na-inflaciyata-veche-e-dostignat-zapochva-poevtinyavane/44594 Crimesbg.com
Емил Хърсев: Пикът на инфлацията вече е достигнат, започва поевтиняванеПикът на инфлацията вече е достигнал и е започнало да се наблюдава обръщане на тенденцията, сравнявайки цените, които дава Комисията за стокови борси и тържища. Това коментира финансистът Емил Хърсев в студиото на „Здравей, България“ по Нова тв.

Поевтиняването е започнало за всичко без енергийните ресурси. Всички анализатори и централни банки прогнозират обръщане на инфлацията. Тя идва в България от Европа, тъй като в момента Европейската централна банка печата пари, но се очаква от декември да ограничи пандемичната си програма, според която ЕЦБ купува облигации от държави в затруднение.Икономистът Стоян Панчев обаче не е толкова оптимистично настроен и според него много от индексите подценяват реалния скок на цените. Той смята, че инфлацията в момента не е 3,7%, а двойно повече. Панчев прогнозира поскъпване на газа с до 12% до края на годината.

„Не мисля, че е разумна политика да се субсидира каквото и да е потребление, особено в страна със силно неефективно енергопотребление“, заяви Емил Хърсев по повод исканията на работодателите държавата да им дава субсидии в размер на 70 лв. за всеки потребен мегаватчас. Хърсев се съгласи обаче, че индустрията е права за многото допълнителни тежести, които понася по линия на всевъзможните добавки към цената на тока. Българската индустрия плаща субсидии за тока, който е изнесен, трябва реформа и на самия пазар, смята финансистът. 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.