Ердоган: Мирът в Сирия е обвързан с отношенията Турция – Русия

https://crimesbg.com/po-sveta/erdogan-mirat-v-siriya-e-obvarzan-s-otnosheniyata-turciya-rusiya/46270 Crimesbg.com
Ердоган: Мирът в Сирия е обвързан с отношенията Турция – Русия
 

 


 

„Мирът в Сирия е обвързан с отношенията Турция-Русия“ /в. „Сабах“/, „Ние ще осигурим мира в Сирия“ /в. „Акшам“/, „Турско-руско партньорство за мира в Сирия“ /в. „Айдънлък“/, „Два часа и половина на четири очи“ /в. „Таквим“/ – това са някои от заглавията в турския печат тази сутрин, който съобщава за вчерашния разговор в Сочи между президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, предаде БТА.

Водеща тема на обсъждане между двамата беше Сирия, а турският лидер подчерта значението на стъпките, които двете страни правят заедно в арабската страна.

 

 

 

„Мирът там също е обвързан с отношенията между Турция и Русия“, изтъкна Ердоган, цитиран от „Милят“. Според президента на Турция „засилването с всеки изминал ден на двустранните отношения носи големи ползи“.

Путин на свой ред призна, че разговорите с Ердоган „не преминават безпроблемно всеки път“, но че съответните институции на страните са способни да постигнат компромис. „Сътрудничеството ни с Турция продължава успешно“, посочи той, уточнявайки, че визира подходите на страните по отношение на Сирия и Либия, посочва още „Милят“.

В. „Сабах“ акцентира върху „посланието на Ердоган от Сочи към света“, а именно, че „е невъзможно да отстъпим от стъпките, които направихме заедно в отбраната“.

„Определени хора на Общото събрание на ООН ни питаха специално за някои въпроси. Ние пък им дадохме необходимия отговор. Защото е невъзможно да отстъпим от стъпките, които направихме в отбраната“, заяви Ердоган.

„Няма отстъпление от системите С-400“, пише и в. „Тюркгюн“, извеждайки в заглавие същия акцент от изказването на турския президент в Сочи.

И двамата лидери обявиха след срещата, че разговорът е преминал много ползотворно и че ще продължат и засилят сътрудничеството между двете държави по много въпроси, преди всичко в отбранителната промишленост, пише същото издание.

Путин е заявил, че „всички големи проекти /между Турция и Русия/ вървят по план“. „Нашето сътрудничество в Нагорни Карабах бе важен елемент както в осигуряването на примирие, така и в осигуряването на траен мир“, каза той. „Сътрудничеството ни с Турция успешно продължава на международната арена. В този контекст имам предвид подходите ни по отношение както на Сирия, така и на Либия“, добави Путин, цитиран от „Тюркгюн“.

Преди официалната част на срещата си, двамата лидери са провели неформален разговор във връзка с ваксинацията срещу ковид, посочва още турският печат. Путин препоръчал на Ердоган да си постави като трета доза руската ваксина Спутник, но той му отговорил, че вече си е сложил ваксината на Пфайзер/Бионтех.

„Ти колко антитела имаш?“, попитал Ердоган руския президент, който казал, че има някъде към 15-16. Ердоган пък се похвалил с над хиляда антитела, при което Путин обяснил, че и неговите антитела са високи, но системите за отчитането им са различни, пише „Йени шафак“.

Опозиционният в. „Джумхуриет“ обаче дава друг поглед върху двустранния разговор в Сочи, който според изданието „въпреки посланията за сътрудничество не е донесъл конкретни резултати“.

„Премина трудно, завърши трудно“, пише в заглавие вестникът по повод на разговора Путин-Ердоган, продължил близо три часа. Изданието акцентира върху думите на Путин, че „преговорите с Турция преминават трудно“, но двете страни са се научили да постигат компромис.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.