Еврокомисар: Цените на тока и газа скочиха заради икономическото възстановяване

https://crimesbg.com/po-sveta/evrokomisar-cenite-na-toka-i-gaza-skochiha-zaradi-ikonomicheskoto-vazstanovyavane/46237 Crimesbg.com
Еврокомисар: Цените на тока и газа скочиха заради икономическото възстановяване
 

 


 

Увеличаването на цените на електричеството и природния газ, което наблюдаваме в момента, се дължи на повишеното търсене след отчетения спад по време на пандемията от ковид. Това заяви европейският комисар Марош Шефчович, цитиран от ДПА.

 

 

 

Тази тенденция по думите му е допълнена от необичайно ниско предлагане.

Цените на едро на природния газ растат от месеци, а цената на електричеството също се повиши значително. Тези ефекти бяха усетени от потребителите в много страни, предаде БТА.

Испания заяви на среща на икономическите министри от ЕС, че иска да се създаде платформа за съвместно купуване на газ с цел намаляване на цените.

Няколко евродепутати неотдавна изразиха подозрение, че руският доставчик „Газпром“ отказва да се ангажира с доставки по вече съществуващи газопроводи. Те обвиняват Русия, че опитва чрез налагане на високи цени да окаже натиск да се въведе бързо в експлоатация спорният газопровод „Северен поток 2“.

Кремъл и „Газпром“ отричат да става дума за умишлено манипулиране на пазара.

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.