Готовите смеси от подправки печелят популярност сред младите китайци

https://crimesbg.com/po-sveta/gotovite-smesi-ot-podpravki-pechelyat-populyarnost-sred-mladite-kitayci/46196 Crimesbg.com
Готовите смеси от подправки печелят популярност сред младите китайци
 

 


 

Заради различни причини и популярността на готвачите блогъри, в момента все повече млади китайци се опитват да готвят сами вкъщи. Това създаде нови възможности за готовите смеси от подправки, които в Китай наричат „сос за мързеливи“.

Резултатите от анкета показаха, че през 2020 г. пазарът на готови смеси от подправки е отбелязал ръст от 18% на годишна база, което е най-бързото увеличение за последните шест години.

 

 

 

Младите хора се влюбват в готвенето, но по отношение на нововъведенията в кухнята има някои противоречия между уменията и практическите нужди. В резултат на това готовите смеси от подправки или сосове за хотпот, лютия сач по китайски, варената риба в лют сос и други ястия станаха много популярни.Като заета офис служителка младата майка с никнейм Розе няма много време за готвене, но се опитва да води по-здравнословен начин на живот и затова по-рядко поръчва храна за вкъщи. В момента у дома готви предимно майка ѝ, а Розе постепенно се учи да прави това сама. За нея готвенето е начин за освобождаване от стреса. „Когато съм свободна, се опитвам да следвам лесни рецепти и да приготвя някое ястие. Това ме прави щастлива. „

 
Снимка: Радио Китай

 

Снимка: Радио Китай

„Например преди седмица се опитах да приготвя сакриди във вино“, разказва Розе. „За тях използвах готов сос. Беше много лесно. Сложих ги да се варят в соса и след това ги оставих в хладилника. Готовите смеси от подправки значително улесняват готвенето.“

 

Според Розе готовите смеси от подправки са най-доброто разрешение за заетите офис служители и са много удобни за ползване. „Ако поръчвате храна за вкъщи, е трудно да намерите това ястие от скариди. Ако решите да отидете в ресторант, ще загубите много време. Затова приготвянето на ястие с полуготви сосове е лесно и спестява време.“

 

Другото предимство на „сосовете за мързеливи“ е стабилният вкус на ястието и добрият банланс между качество и цена. Розе се надява да има повече видове смеси от подправки, за да може хората да започнат да приготвят сами любимите си ястия.

 

Приносът на младите, които не знаят как да готвят, за развитието на мързеливите подправки, е голям. Те не само улесняват процеса, но и спестяват време. Освен това новаците гледат на тях с ентусиазъм, защото могат бързо да усъвършенстват готварските си умения.

 

Според статистика на „Frost & Sullivan“, процентът на проникване на готовите подправки в Китай се увеличава бързо през последните години, достигайки ниво от 25,97% през 2018 г. Все още обаче има големи разлики в сравнение със страни като Япония, Южна Корея и САЩ, където той е над 50%. Следователно това, което пазарът трябва да вземе предвид, е какъв вид подправки и сосове харесват младите?

 

Джъ‘уан е потребителка с богат опит в използването на мързеливите подправки. В нейната кухня има голямо разнообразие от тях.

След като се омъжва, заедно със съпруга си се местят в Северна Европа. За да може да приготвя от родните китайски ястия, Джъ‘уан напълва куфара си с мързеливи сосове. Тя обяснява, че ги използва веднъж или два пъти седмично, особено когато готви ястия от съчуанската кухня, например телешко по съчуански, свинско на пара с ориз, риба с кисело зеле. Според нея готовите смеси гарантират добрия вкус на ястието и няма опасност да се доусне грешка. Дори съпругът ѝ, който е чужденец, може да приготви сам тофу по съчуански и китайско фиде.

 

В местните супермаркети мързеливите подправки са два пъти по-скъпи от тези в Китай, но цената им все пак е в границите на разумното, ако трябва да се сравни с тази на поръчваната за вкъщи храна в Северна Европа.

 

За повечето потребители при избора на мързеливи подправки от значение са не само цената, но и марката. От друга страна не всички млади хора приемат изцяло тези полуготови сосове. Някои от тях са загрижени не само за разходите, но и за здравето. Сред основните потребители на мързеливите подправки са онези, които не са добри в готвенето или разполагат с малко свободно време, предава Радио Китай. 

 

Като опитен готвач Дзя Дзя използва мързеливите подправки само за няколко ястия, защото според нея е неудобно да бъдат съхранявани за дълъг период от време след отварянето на опаковката. „Много сосове са в големи опаковки и не е възможно да се използва цялото количество наведнъж. От друга страна не са евтини. Една опаковка например е възможно да струва между 10 и 20 юана и трябва да я свършите за един обяд. Като се добавят и месото и зеленчуците, ястието като цяло се получава по-скъпо. Освен това трябва да го приготвите сами.“

 

Част от потребителите за загрижени за здравето си. „Въпреки че са удобни за употреба и спестяват време и разходи, все пак трябва да преминат някаква специална обработка. Затова човек не знае какво точно съдържат.“ Някои потребители са увренеи, че мързеливите сосове не са здравословни, защото са с високо съдържание на масло, сол, захар и люто.

 

Макар и да са вкусни, те се опитват да ги избягват.

Затова компаниите за подправки ще трябва да помислият как да намалят цената на своите продукти и да ги направят по-здравословни, ако искат да спечелят повече клиенти.

 

 

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.